Unul din sistemele fotovoltaice, implementat de un beneficiarul al creditului finanţat din sursele BEI, va fi folosit pentru păstrarea strugurilor de masă. Beneficiarul Nicolai Creţu va putea face economie la costurile energetice şi va contribuie prin urmare la reducerea încălzirii globale.

Prin utilizarea energiei solare, este redusă poluarea mediului, cauzată de arderea combustibilului fosil, totodată contribuim la reducerea încălzirii globale, care astăzi reprezintă o ameninţare tacită pentru umanitate. Combaterea schimbărilor climatice necesită soluţii adaptate fiecărei companii în parte.

Foto: Aceste panouri fotovoltaice instalate de o companie moldovenească vor reduce factura de curent electric pentru următorii 25 de ani (Imagine: Zaw Energy, 2019)

Un exemplu, demn de urmat, este cel al Gospodăriei Ţărăneşti „Nicolai Creţu”, un fermier pasionat de cultivarea strugurilor de masă atât pentru piaţa locală, cât şi pentru export. Lansând o afacere horticolă cu doar 2 muncitori în 1996, astăzi Nicolai deţine 1,8 ha de viţă-de-vie a renumitului soi Moldova, situată în satul Costeşti, Ialoveni. Până astăzi, numărul muncitorilor a crescut la 4, care împreună cu membrii familiei se ocupă de vie şi de toate activităţile de postrecoltare. Nicolai a investit într-o nouă tradiţie familială, cea de producere a strugurilor de masă, menită să fie preluată de fiul său.
Un nou pas în afacerea lui Nicolai, a fost construirea unui depozit frigorific, cu o capacitate totală de 1000 tone. Depozitul este utilizat pentru păstrarea producţiei proprii şi mai sunt sunt prestate servicii de depozitare pentru alţi producători de struguri de masă. Complexul este format din două clădiri principale cu o suprafaţă de aproximativ 358 m², 11 camere frigorifice cu o capacitate de 90-100 tone fiecare. Pe teritoriul sunt situate şi clădiri adiacente cu o suprafaţă de 500 m² pentru operaţiuni. Acest lucru face ferma mai eficientă, având toate facilităţile.
Provocările generate de pandemia Covid-19 în 2020, care au cauzat dificultăţi logistice pentru export, l-au determinat pe Nicolai să analizeze minuţios modul în care ar putea reduce costurile, pentru a fi mai puţin vulnerabil la fluctuaţiile preţurilor. Întrucât costurile energiei electrice pentru funcţionarea depozitului frigorific joacă un rol primordial, Nicolai şi-a amintit de un program difuzat de AgroTV, în care se vorbeşte despre avantajele investiţiilor în sistemele fotovoltaice.
Apoi, a contactat compania de consultanţă a afacerilor Alternative AID, care facilitează accesul la finanţarea investiţiilor din sursele BEI, solicitând un credit în valoare de 1,5 milioane lei prin Proiectul Livada Moldovei. Alternative AID l-a ajutat să parcurgă toţi paşii necesari, pentru a obţine finanţarea în contul companiei sale.
Nicolai a solicitat împrumutul pe data de 22.07.2020 şi pe 07.10.2020 creditul a fost valorificat, drept urmare a fost achitat contractantul ales, pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de 100 kW. În total au fost instalate 1200 de panouri fotovoltaice pe acoperişul depozitului frigorific, astfel acoperind aproape 806 m². Sistemul fotovoltaic este deja funcţional, reducând costurile şi formând o afacere puternică. În aşa mod, a început un nou capitol în afacerea lui Nicolai.
Investiţia dată a contribuit la asigurarea continuităţii afacerii de familie, lăsând o moştenire preţioasă generaţiilor viitoare. Compania de consultanţă în afaceri Alternative AID va sprijini în continuare gospodăria pentru investiţiile planificate pe viitor, utilizând suportul financiar disponibil din sursele BEI.