„Est-Curier” este un ziar tipărit și online, cu sediul în Criuleni, la jumătate de drum dintre capitala Chișinău și frontiera de vest cu Ucraina. Este editat din 1997, iar criza COVID-19 a afectat veniturile din publicitate. În perioada în care echipa discuta despre închiderea ziarului, publicația a primit un grant prin intermediul Sprijinului de Urgență al Uniunii Europene, ceea ce a permis publicației să își continue activitatea și să beneficieze de posibilitățile oferite de piața de recuperare a Republicii Moldova.

„La mijlocul lunii martie 2020, […] am continuat să ne desfășurăm activitatea redacțională de pe la casele noastre, suportând fiecare cheltuielile de telefonie și internet, lucrând mai mult decât de obicei. Am fost nevoiți să reducem salariile pentru a achita costurile de birou, chiar dacă nu l-am folosit câteva săptămâni, și orientându-ne spre on-line. Am luat împrumut ca să achităm datoriile urgente precum impozite, taxe și energia electrică”, a menționat Elena Motricală, Directoarea Est-Curier

În 2020, când pandemia COVID-19 a lovit, veniturile din publicitate au scăzut și publicația „Est-Curier” lupta ca să supraviețuiască. Criza a dus la reduceri de salarii și disponibilizări de personal – jurnaliștii și echipa editorială au întâmpinat dificultăți în timpul COVID-19. Cu toate acestea, redacția a fost rezistentă și a depășit criza economică datorită în mare parte sprijinului financiar oferit de către Uniunea Europeană ca răspuns la focar, care a ajutat „Est-Curier” să își acopere costurile de editare și chiar să-și mărească tirajul.

Datorită sprijinului financiar acordat de Uniunea Europeană, publicația „Est-Curier” în timpul pandemiei și-a mărit tirajul cu 10%.

„Eu fără ziar nu pot începe săptâmâna. Acum se vede că lucrați mai interes, sunt mai multe materiale. Citesc ziarul cu plăcere oricând și aveam temeri că, după cele întâmplate, publicația ar putea să-și sisteze activitatea”, Valentina din Onițcani, o cititoare fidelă a ziarului „Est-Curier”

Elena Motricală, directoarea „Est-Curier” a spus că „Apelul de granturi anunțat de ERIM a fost luminița de la capătul tunelului”, referindu-se la “COVID 19: Rezilienţa și Durabilitatea Societăţii Civile” – un proiect de 48 de luni finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de ERIM (anterior IREX Europe) – pentru a încuraja rezistența și durabilitatea societății civile în țările Parteneriatului Estic, permițându-le să atenueze impactul imediat și pe termen lung al COVID-19. „Ne-am decis să scriem cererea noastră pe ultima sută de metri, când se apropia de noi deja disperarea că vom ceda. Acceptarea finanțării a fost ca o resuscitare și ne-a redat încrederea că putem continua proiectul Est-Curier”, a continuat Motricală.

„Est-Curier” furnizează știri și informații locale cetățenilor din Criuleni și Dubăsari de aproape 25 de ani. Prin intermediul unui grant de 12 luni, ERIM, cu sprijinul Uniunii Europene, a ajutat instituția media să continue să producă și să distribuie săptămânal ziarul de 8 pagini în timpul și după criză.

În total, 51 de ediții au fost tipărite în perioada iunie 2020-mai 2021. Echipa editorială are 5 jurnaliști, dintre care 3 redactori, și câțiva corespondenți externi care contribuie la publicarea și distribuirea ziarului pe suport de hârtie. „Est-Curier” are un tiraj săptămânal aproximativ 2.500 de exemplare.

„Pentru prima dată în ultimii zece ani, niciunul dintre membrii echipei nu a răcit la serviciu, pentru că ne-am permis să plătim căldura fără să ne gândim că nu vom putea plăti costurile de tipografie”, spune Motricală.