Dacă cumpăraţi ceapă sau morcovi într-unul din supermarket-urile din Republica Moldova, nu puteţi decât să apreciaţi produsele recoltate în ţară, bine ambalate. Sunt șanse mari să fie furnizate de un beneficiar al liniei de creditare al Băncii Europene de Investiţii “Livada Moldovei”: SRL SanduNelu.

În 2019, compania familiei Cojocaru a decis să-și modernizeze producţia prin reconstrucţia zonelor de ambalare și achiziţionare a liniilor pentru sortare, spălare, calibrare, cântărire și ambalare, ceea ce ar permite companiei să creeze condiţii de lucru optime pentru angajaţi, dar și să eficientizeze procesul de lucru. Investiţia a valorat puţin peste un milion de euro, din care 492.000 EUR au fost finanţate prin intermediul Proiectului „Livada Moldovei”. Compania a beneficiat de scutirea de TVA și taxa de import pentru toate echipamentele finanţate de BEI. În plus, proiectul a pus la dispoziţie asistenţă de consultanţă în afaceri, ceea ce i-a ajutat pe cei de la SRL SanduNelu să pregătească toate documentele necesare pentru bancă.
După efectuarea investiţiei, SRL SanduNelu a început să aprovizioneze practic toate lanţurile de supermarket-uri din ţară. „Nu a fost ușor să stabilim parteneriate cu acestea”, explică antreprenorul Ion Cojocaru. „Este foarte important să avem atât volumul necesar de produse pentru a furniza produse în mod constant, cât și o calitate foarte bună a produselor.” Legumele produse în Răscăieţi de pe râul Nistru pot fi ușor găsite după marca comercială “Legume nistrene din Grădina lui Ion” recent înregistrată de familia Cojocaru.

Efectele pandemiei de coronavirus
SanduNelu a simţit imediat impactul pandemiei de Covid-19. Datorită perioadei de carantinare, 60 de tone de sfeclă roșie care au fost depozitate pentru a fi vând ute în primăvară și care sunt de obicei solicitate de restaurante și servicii de catering au trebuit să fie aruncate.
În același timp, vânzările companiei în supermarket-uri faţă de anul precedent aproape s-au triplat, întrucât pieţele au fost închise în perioada de carantină. În supermarket-uri, s-a observat o creștere accentuată a cererii de articole ambalate în timpul pandemiei, atunci când clienţii doreau să evite orice risc de transmitere a virusului. Investiţia a fost făcută în timp util pentru a valorifica această cerere crescută. În caz contrar, supermarket-urile ar reveni cel mai probabil la produsele importate. Astăzi SRL SanduNelu furnizează aproximativ 60% din totalul de ceapă și morcovi vândute în supermarket-urile din Moldova.
Un alt aspect important al investiţiei a fost siguranţa lucrătorilor pe timp de pandemie: datorită liniilor noi, angajaţii au putut să-și desfășoare munca în condiţii de siguranţă, păstrând distanţă socială, lucru care ar fi imposibil de realizat în condiţiile anterioare, cu echipamentele și liniile vechi.
Post Covid-19 , Ion Cojocaru creionează planuri de viitor: “Planificăm să lansăm un centru de colectare a produselor horticole pentru a ajuta toţi producătorii care au dificultăţi în realizarea recolta din zonă. Am dori să oferim servicii de sortare și ambalare a legumelor, astfel încât mai mulţi fermieri să poată accesa pieţele de vârf.

Foto: Sortarea morcovilor devine mai ușoară după investiţii (Imagine: A. Musiuc)