Programul EU4Digital lucrează la designul Fondului de Capital de Risc al iniţiativei DISC a PaE (Iniţiativa privind Inovarea Digitală şi Scale-up) pentru a sprijini start-up-urile de înaltă tehnologie din ţările partenere din est.

Designul şi planul de acţiune ale Fondului de Capital de Risc al iniţiativei DISC a PaE au fost iniţiate, pe baza rezultatelor studiului EU4Digital finalizat anterior privind „Evaluarea Pieţei pentru Iniţiativa privind Inovarea Digitală şi Scale-up (DISC) în ţările partenere din est”.

Din perspectiva juridică, este planificat ca PaE DISC Capital să funcţioneze ca o companie de management al activelor cu un consiliu de administraţie internaţional. Din punct de vedere financiar, fondul de risc unificat ar trebui constituit sub umbrela companiei de management al activelor.

Având în vedere abordarea regională a fondului, provocarea este de a stabili un criteriu clar de idei de afaceri şi de evaluare a start-up-ului, precum şi regulile de luare a deciziilor centralizate pentru investiţii. Acestea sunt extrem de importante pentru a asigura că beneficiile a fi oferite de fond sunt la fel de accesibile pentru start-upurile din toate cele şase ţări partenere. O altă întrebare importantă este selectarea locaţiei operaţionale centralizate a fondului, care depinde în mare măsură de cadrele fondului de capital de risc şi de investiţii internaţionale ale celor şase ţări partenere, precum şi sprijinul guvernelor locale.

Designul PaE DISC Capital şi ghidul de sprijin al ecosistemului antreprenorial TIC sunt concepute în conformitate cu propunerea pentru obiectivele de politică pe termen lung ale Parteneriatului Estic după 2020, în care Comisia Europeană şi-a evidenţiat planurile sale de a sprijini extinderea start-up-urilor şi a scale-up-urilor digitale inovatoare în regiune prin intermediul extinderii Iniţiativei privind Inovarea Digitală şi Scale-up (DISC) spre ţările partenere din est.