Posibilitatea de a munci online creează multiple oportunități profesionale pentru femeile din Republica Moldova, în special pentru cele din regiuni. Nimic nu le împiedică pe cele 30 de fete și femei din sudul țării, absolvente ale programului „ICT4Women Cahul”, să lucreze la proiecte de succes ale companiilor internaționale chiar de la biroul de acasă. Și-au obținut joburile prin intermediul platformelor de recrutare și s-au pregătit pentru această zi timp de 5 luni. Au studiat cu dedicație mai multe cursuri din domeniul IT, pentru a putea lucra de la distanță, iar mentori profesioniști le-au ghidat pe toată durata programului. Absolventele cursului au fost invitate la un eveniment consacrat, unde alături de comunitatea locală și-au împărtășit experiența.

Fetele și femeile au parcurs patru etape, au urmat cursuri practice, au participat la ateliere de instruire și sesiuni de mentorat, iar la final și-au elaborat un CV și și-au depus candidatura pentru joburi de la distanță, în calitate de liber-profesioniste. Participantele au studiat unul dintre cele 3 cursuri: Social Media Management, WordPress/Tilda și Creare de conținut și comunicare.

„De mai mulți ani mă fascinează domeniul IT, iar în cadrul proiectului am studiat social media management. Am ales acest curs pentru că, în prezent, muncesc într-o companie în calitate de editor foto și vreau să continui să mă dezvolt profesional. În această perioadă, am aflat foarte multe lucruri noi pe care nu le cunoșteam, iar acest lucru mă va ajuta să evoluez în carieră și să fiu mai încrezută în propriile forțe.”,

a afirmat Olesea Susarenco, participantă.

„În prezent, muncesc în domeniul educației, iar această sferă deja are mari tangențe cu IT-ul. Proiectul mi-a dezvoltat abilitățile și competențele, am reușit să aplic în practică mai multe lucruri pe care le-am învățat la curs, iar dacă va apărea oportunitatea, voi dezvolta o carieră în industria tehnologiilor informaționale, pentru că este un domeniu tot mai prezent în viața fiecăruia dintre ei. De asemenea, munca de la distanță este o opțiune comodă de a avea venit, indiferent unde te-ai afla.”,

a spus Mariana Sinigur, participantă.

Scopul inițiativei este de a mobiliza femeile din regiunea de sud a țării și de a le oferi posibilitatea să-și dezvolte competențele în domeniul IT, pentru a beneficia de oportunități financiare, indiferent de localitatea unde trăiesc. Pe lângă cursurile specializate, proiectul presupune și alte aspecte de dezvoltare profesională. Programul de formare a fost inițiat în luna octombrie a anului trecut, iar la etapa inițială au participat aproximativ 200 de fete și femei, 57 dintre acestea parcurgând etapa practică de pregătire. Programul „ICT4Women Cahul” este implementat de ATIC în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.