Proiectul EUnlocking, finanțat de Uniunea Europeană, a oferit tinerilor din Moldova și Ucraina posibilitatea de a descoperi esența antreprenoriatului social în cadrul unui curs intensiv de instruire de 4 zile la Chișinău și Kiev, însoțit de discuții zilnice online între participanții din cele două țări.

În perioada 4–7 noiembrie 2021, proiectul „EU4Youth – Valorificarea potențialului tinerilor antreprenori sociali din Moldova și Ucraina” (pe scurt, proiectul EUnlocking) a organizat cu succes un curs intensiv de instruire privind cunoștințele esențiale și abilitățile practice în domeniul antreprenorialului social pentru tinerii antreprenori sociali și potențialii antreprenori sociali din Republica Moldova și Ucraina. Cursul de formare a abordat diverse subiecte esențiale pentru ca tinerii să își poată gestiona întreprinderile sociale nou înființate, precum: planificarea afacerii, gestionarea afacerii, vânzări și marketing, resurse umane, stabilitate financiară și colectare de fonduri etc.

Pentru a face față restricțiilor de călătorie impuse de pandemie și pentru a promova în continuare colaborarea transfrontalieră, cursul de formare a fost organizat offline la Chișinău (Moldova) și Kiev (Ucraina), cu interacțiuni și discuții virtuale zilnice între 44 de participanți din cele două țări. Dintre aceștia, 22 de participanți sunt tineri antreprenori sociali care au fost selectați în cadrul concursului de sub-granturi al proiectului. Acest curs de formare i-a echipat cu cunoștințe și abilități vitale, astfel încât aceștia să își poată pregăti în mod corespunzător propunerile lor finale.

Cristina Tocari, o participantă din Moldova, a mărturisit:

„Aveam nevoie de un impuls de încredere în mine pentru a continua să lucrez în domeniul antreprenoriatului social. Aveam nevoie de mai multă încredere și de mai multe cunoștințe despre aspectele tehnice și teoretice ale antreprenoriatului social. În plus, este important să știu că nu sunt singură în această călătorie de realizare a unui impact pentru comunitatea mea. Acest curs de formare a răspuns tuturor așteptărilor mele.”

„Știam că antreprenoriatul social în Moldova a luat amploare de mult timp, dar nu ne-am gândit până acum că avem atât de multe puncte în comun și putem începe cooperarea chiar acum!”,

a declarat Irina Kadkalenko, proprietara întreprinderii sociale Ira Beauty din Ucraina.

De asemenea, în timpul cursului de formare, participanții au avut ocazia de a-și prezenta ideile, de a-și lărgi cunoștințele despre investitori și despre oportunitățile de extindere a startup-urilor sociale în contextul pandemiei.

Proiectul EUnlocking contribuie la promovarea potențialului antreprenorial social al tinerilor din Moldova și Ucraina prin stabilirea unui ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale, precum și prin inspirarea și sprijinirea mai multor tineri antreprenori sociali pentru a dezvolta și susține soluțiile lor inovatoare pentru promovarea incluziunii sociale și a durabilității mediului în ambele țări.