În perioada 25-26 ianuarie 2022, nouă antreprenori sociali din Republica Moldova au vizitat trei start-up-uri sociale din Kiev, Ucraina și au făcut schimb de idei, experiențe și practici de afaceri, în cadrul unei vizite de studiu organizată prin intermediul programului EU4Youth.

Trei start-up-uri sociale – Omega Craft, Deutsch Intensiv și Ira Beauty – au găzduit sesiunile de schimb de experiență. În timpul vizitei la facilitățile de producție ale Omega Craft – o companie care produce hrană pentru animale de companie – participanții au învățat cum o idee mare poate fi pusă în aplicare cu mici contribuții financiare și dedicare. Start-up-ul sprijină IDP-urile (persoanele strămutate în interiorul țării) și veteranii ATO să își găsească locuri de muncă și are grijă de animalele de companie fără adăpost. Oaspeții moldoveni au împărtășit practicile lor ecologice de ambalare și reciclare, care sunt mult mai dezvoltate în Moldova decât în Ucraina.

Pe parcursul vizitelor la companiile Deutsch Intensive și Ira Beauty, ajutând adolescenții orfani și victimele violenței domestice, participanții au fost familiarizați cu detaliile legale ale afacerilor educaționale din Ucraina și au identificat oportunitățile afacerilor de frumusețe pe piața ucraineană. Ambele start-up-uri generează deja venituri semnificative datorită cererii ridicate și abordării lor unice a serviciului.

La rândul lor, antreprenorii sociali moldoveni și-au împărtășit experiența acumulată în producerea și vânzarea jucăriilor, și-au exprimat ideile de a preveni dependența de gadgeturi în rândul copiilor și planurile de a contribui la crearea unor societăți mai sănătoase și mai fericite.

Ambele echipe au discutat despre oportunitățile de export și de import, despre o posibilă cooperare regională și despre condițiile de piață din cele două țări.

„Pentru mine, vizita de studiu la Kiev a fost o adevărată sursă de motivație și inspirație. A fost surprinzător și încurajator să aflu că în regiune se dezvoltă din ce în ce mai multe întreprinderi sociale conduse de tineri”,

a declarat Igor Hîncu de la întreprinderea socială EduJoc din Moldova.

Start-up-urile vor continua să coopereze datorită sprijinului acordat de proiectul EUnlocking. Finanțat de UE, în cadrul programului EU4Youth, proiectul EUnlocking ajută la promovarea potențialului antreprenorial social al tinerilor din Moldova și Ucraina prin stabilirea unui ecosistem favorabil pentru întreprinderile sociale.