„Toamna se numără bobocii” este mai mult decât un proverb, este chiar deviza participanților la proiectul „Grădina Școlară” implementat cu suportul Uniunii Europene, prin programul EU4Youth, și cofinanțat de Crucea Verde Internațională în perioada anilor 2018-2022.

Și pentru că au muncit un an întreg pentru a obține o roadă bogată și sănătoasă, elevii implicați în proiect au avut ocazia să-și expună și chiar să-și comercializeze producția agricolă în cadrul iarmaroacelor și festivalurilor ecologice organizate în lunile septembrie și octombrie.

Astfel, la cele două mari târguri – IarmarEco și Toamna Cartofului 2021 – elevii si coordonatorii locali de la Gimnaziul Oxentea, raionul Dubăsari, Centrul de Excelență în Horticultură şi Tehnologii Agricole din Țaul, raionul Dondușeni, gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Vadul Rașcov, raionul Șoldănești și Școala Primară „Grigore Vieru” din orașul Ștefan Vodă au pus la dispoziția cumpărătorilor fructe, legume, flori și ceaiuri din plante medicinale pe care le-au cultivat și le-au ambalat singuri.

La Țaul a avut loc Festivalul Cucurbitaceelor, unde timp de 4 zile doritorii au putut vizita o expoziție în aer liber de sculpturi din fructe și legume. De asemenea, au avut ocazia să degusteze diverse soiuri de pepeni verzi și dovleci, precum și să viziteze serele unde acestea sunt crescute.

O expoziție inedită a fost realizată de către elevii Gimnaziul Răscăieții Noi, raionul Ștefan Vodă. Ghidați de diriginți și părinți, copiii au efectuat compoziții din fructe, legume, semințe și flori, toate crescute în cadrul Grădinii Școlare, expoziția fiind de-a dreptul numită un eveniment marca „Produs în Moldova”. În același timp au fost prezentate bucate tradiționale moldovenești preparate din dovleac și sfeclă roșie.

Menționăm că produsele agricole obținute în cadrul celor opt instituții de învățământ implicate în cadrul proiectului „Grădina Școlară” sunt utilizate la prepararea bucatelor în cantinele școlare. Astfel, grație suportului Uniunii Europene, elevii au parte de un regim de alimentație sănătos, obținut prin metode ecologice.

Parteneri de implementare a proiectului sunt Centrul Național de Mediu din Moldova, Crucea Verde Belarus, Crucea Verde Ucraina, Fundația John Paul II Italia.