Șase automobile care au aparținut Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră (EUBAM) vor fi utilizate de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și de Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Donația va permite creșterea mobilității operaționale și a capacităților de patrulare a celor două entități, de-a lungul întregii frontiere și pe tot parcursul anului, autoturismele fiind capabile să funcționeze în toate condițiile de teren și climaterice.

Potrivit Ambasadorului Andrew Tesoriere, șeful Misiunii, această donație vădește asumarea, de către serviciile partenere din Republica Moldova, a responsabilităților pentru inițiativele derulate de EUBAM. „În ultimii ani, și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, și Serviciul Vamal au introdus abordări noi și inovatoare, inclusiv patrularea echipelor mobile comune, și sunt convins că automobilele vor ușura extinderea acestor practici moderne de management la frontieră”, a spus oficialul european. La rândul său, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a reiterat că orice investiție în sistemul de securitate a frontierelor este justificată și necesară, contribuind la eficientizarea activităților de prevenire și combatere a infracționalității transfrontaliere în Republica Moldova.

În iunie 2016, în contextul Strategiei sale de transfer și sustenabilitate, EUBAM a donat opt automobile partenerilor din Republica Moldova. Totodată, Misiunea continuă să ofere zilnic recomandări polițiștilor de frontieră și ofițerilor vamali de la frontiera moldo-ucraineană în materie de controale la frontieră, proceduri vamale, analiza de risc și măsurile de combatere a criminalității transfrontaliere.

Astfel, EUBAM s-a alăturat Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal al Republicii Moldova într-un exercițiu comun de sporire a controlului containerelor de marfă și al navelor. Exercițiul, care a implicat experți de la birourile teritoriale EUBAM din Giurgiulești, Chișinău și Odessa, a inclus examinarea navelor în vederea depistării mărfurilor de contrabandă la Portul Internațional Liber Giurgiulești. Iar experții din Germania și România și-au împărtășit experiența cu privire la etapele efectuării controlului unei nave, echipamentul necesar, măsurile de siguranță și securitate și metodele de selectare a navelor pentru control pe baza verificării documentelor.

De asemenea, EUBAM a reunit 30 de inspectori fitosanitari de pe ambele maluri ale Nistrului într-un atelier de lucru privind utilizarea TRACES – instrumentul de gestionare online care urmărește circulația animalelor, alimentelor, furajelor și a plantelor importate din afara UE sau introduse pe teritoriul statelor membre ale UE (Sistemul de Control al Comerțului și de Expertiză). Participanții au aflat cum funcționează sistemul și au primit explicații privind efectuarea notificării prealabile în TRACES de către transportatori și verificarea acestora. Atelierul a fost urmat de o sesiune consultativă pentru conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentară (ANSA), în vederea pregătirii pentru introducerea TRACES începând cu 2018, în vederea alinierii la standardele UE prevăzute în Acordul de Asociere.