În perioada 18-21 iulie, EUBAM a organizat o instruire specială în domeniul combaterii criminalității farmaceutice pentru mai mult de o sută de specialiști ucraineni și moldoveni implicați în reținerea medicamentelor ilegale la frontieră.

Instruirea a fost făcută de către experții invitați de EUBAM, profesorul Zbigniew Fijałek, de la Universitatea de Medicină din Varșovia, și de reprezentantul Biroului Central de Investigații al Poliției din Polonia, Comisarul Piotr Woźniak. Profesorul Fijałek si Comisarul Woźniak au prezentat perspectivele și bunele practici UE in combaterea produselor farmaceutice ilicite reprezentanților autorităților vamale si de frontiera din Ucraina si Moldova. Pe parcursul evenimentului, participanții au avut ocazia să-și aprofundeze cunoștințele pe anumite aspecte ale criminalității farmaceutice organizate, precum sunt canalele de distribuție și modalitățile de operare. O atenție deosebită a fost acordată noilor substanțe psihoactive, precum sunt drogurile sintetice, medicamentele falsificate și alte substanțe psihoactive. În același timp, participanții s-au familiarizat cu ultimele noutăți tehnice în domeniul testării medico-legale a drogurilor.

Șeful EUBAM, Slawomir Pichor, a subliniat importanța luptei împotriva criminalității farmaceutice

“În perioadele de criză, cererea pentru medicamentele esențiale crește, iar problema medicamentelor ilicite și a aprovizionării cu medicamente devine și mai acută. Pandemia COVID-19 și începutul războiului brutal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei au crescut dramatic cererea pentru astfel de bunuri pe piața neagră. Infractorii profită de aceasta producând și făcând contrabandă cu produse farmaceutice contrafăcute, ceea ce pune în pericol sănătatea și siguranța publică. De aceea, este crucial ca EUBAM să sprijine serviciile partenere din Ucraina și Moldova să fie la curent cu ultimele tendințe în domeniul criminalității farmaceutice, astfel încât să o poată opri chiar la intrarea în țară.”