Produsele din tutun sunt dăunătoare în sine, dar fac și mai mult rău atunci când legile care ar trebui să le controleze sunt încălcate. În Republica Moldova, ca în orice țară, respectarea legislației privind controlul tutunului este esențială pentru crearea unei piețe transparente și controlate a produselor din tutun. Din acest motiv, pe 31 martie, Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră a organizat un atelier online dedicat acestui subiect. La eveniment au fost prezenți funcționari de rang înalt din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova și al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, precum și consilierul de rang înalt al UE în domeniul vamal și al politicii fiscale.
În cadrul atelierului, participanții au discutat despre aspectele juridice ale controlului tutunului, inclusiv despre cerințele pentru importul și etichetarea acestor produse.
Experții EUBAM au împărtășit o analiză a pieței țigărilor din regiune. La finalul evenimentului, reprezentanții Serviciului Vamal și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova au convenit asupra elaborării unui Protocol de cooperare care să vizeze consolidarea controlului tutunului și prevenirea comerțului ilicit cu tutun.
Funcționarii moldoveni de rang înalt din cadrul ambelor agenții au salutat inițiativa EUBAM și au invitat toate părțile interesate relevante din Republica Moldova și Ucraina să se alăture pentru coordonarea eforturilor de combatere a comerțului ilicit cu tutun.
Acțiunile comune privind punerea în aplicare a legislației privind controlul tutunului, precum și eforturile consolidate pentru alinierea produselor din tutun importate la reglementările naționale în domeniul sănătății vor contribui atât la reducerea criminalității transfrontaliere, consolidarea bugetelor naționale, cât și la sănătatea cetățenilor.