Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova și-a prezentat la sfârșit de septembrie, în cadrul celui de-al doilea Forum al Utilizatorilor Portului Giurgiulești, noul laborator de examinare, testare și eșantionare.

Aflat în punctul de trecere a frontierei rutiere Giurgiulești-Galaţi, la o mică distanță de Portul Internațional Liber Giurgiulești, laboratorul permite testarea și analiza produselor veterinare și fitosanitare în regim non-stop, ceea ce este important pentru fluidizarea traficului vamal. Și pentru că, în anul 2016, prin acest port au trecut peste 430.000 de tone de produse agricole și alimentare, participanții la Forum au discutat despre tratamentul animalelor în timpul transportării lor spre portul de export, al descărcării de pe vehicule și încărcării pe nave, și despre elaborarea unor noi norme tehnologice care să includă noi recomandări din Convenția FAL a Organizației Maritime Internaționale.

Forumul utilizatorilor Portului Giurgiulești a fost creat pentru a facilita punerea în aplicare a recomandărilor, rezultate din studiul privind procedurile vamale în Port, realizat de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova și EUBAM (Misiunea UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina), și lansat în luna mai 2017. Forumul a reunit reprezentanți ai tuturor agențiilor de frontieră, căpitanul Portului, companiile de transport maritim și proprietarul/operatorul Portului, și a fost conceput pentru a aborda problemele practice, locale, operaționale, logistice și administrative între toate părțile interesate. Următoarea ședință a Forumului este programată pentru luna noiembrie.