În data de 11 iunie 2021, sub egida EUBAM, reprezentații la nivel înalt ai Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU) au avut o întrunire trilaterală la Odesa. Scopul principal al întrevederii a constat în extinderea cooperării între serviciile de securitate ale ambelor țări, îmbunătățirea schimbului de informații și intensificarea capacităților de combatere a criminalității transfrontaliere la frontiera moldo-ucraineană.

În cadrul întrunirii, reprezentanții celor două servicii de securitate au abordat cooperarea din perspectiva noilor amenințări și a modificării modurilor de operare ale criminalității transfrontaliere organizate. Părțile au efectuat un schimb de informații cu privire la activitățile infracționale de-a lungul frontierei moldo-ucrainene și cele mai bune practici de combatere a acesteia. Înalții funcționari din Ucraina și Republica Moldova au discutat despre combaterea traficului ilicit de arme de foc, a contrabandei cu droguri, tutun și alcool. Totodată, participanți au examinat problema traficului de ființe umane, evidențiind zonele vulnerabile, și au discutat posibilele măsuri de combatere, precum și perspectivele desfășurării unor activități comune în viitor.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a subliniat importanța dezvoltării în continuare a cooperării trilaterale în cadrul platformei EUBAM. „Interacțiunea în acest format oferă o oportunitate unică pentru a dezbate probleme concrete și pentru a identifica soluții care să ajute la combaterea contrabandei cu substanțe narcotice și radioactive, alcool și produse din tutun la frontiera moldo-ucraineană. În pofida măsurilor restrictive internaționale în legătură cu COVID-19, interacțiunea constantă și schimbul de informații privind riscurile și amenințările existente în zona de frontieră contribuie semnificativ la asigurarea securității la nivel național și regional”, a menționat șeful Delegației din Republica Moldova. De asemenea, el și-a exprimat recunoștința față de Șeful EUBAM pentru activitatea perseverentă în menținerea unui parteneriat eficient și a bunei cooperării în această privință.

În ceea ce îi privește, Serviciul de Securitate al Ucrainei a salutat inițiativa EUBAM de a reuni reprezentanții serviciilor de securitate din Ucraina și Republica Moldova, accentuând importanța consolidării cooperării cu colegii din Republica Moldova. În acest context, șeful delegației ucrainene a menționat: „Am convenit astăzi să consolidăm cooperarea privind schimbul de informații și analiza riscurilor la frontiera moldo-ucraineană. În cele din urmă, este tocmai cooperarea între serviciile noastre speciale care va face posibilă combaterea mai eficientă a criminalității transfrontaliere, a traficului ilicit de arme de foc, explozivi, produse din tutun, etc.”.

La finalul întrunirii, generalul Slawomir Pichor, șeful EUBAM, a menționat:

„Noi astăzi am reușit să o aducem la un nivel și mai înalt. Datorită acestei întruniri, am stabilit prioritățile noastre și am pus o bază solidă pentru o cooperare consolidată. Am încrederea că această întrunire trilaterală va intensifica schimbul de informații și va îmbunătăți răspunsurile la provocările cu care se confruntă ambele servicii la frontiera moldo-ucraineană. Totodată, doresc să reiterez disponibilitatea EUBAM de a oferi sprijin strategic, analitic și operațional”.