Reprezentanți ai instituțiilor publice responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, printre care ofiţeri de poliţie, inspectori vamali, procurori, judecători și antreprenori din nouă țări din regiune s-au reunit pe 6-7 iunie, la Chișinău, în cadrul Seminarului regional cu genericul „Asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”.

Prezent la deschiderea Seminarului regional, reprezentantul Delegației UE la Chișinău, Marco Gemmer, a subliniat că drepturile de proprietate intelectuală sunt un motor pentru dezvoltarea comerțului.

”În UE 2/3 din locurile de muncă sunt create de industriile creative. Asta înseamnă că trebuie să încurajăm dezvoltarea și protecția proprietății intelectuale, luând în considerare experiența țărilor UE, dar și a celor din Parteneriatul Estic. În acest sens, seminarul de astăzi este o oportunitate de a prelua bunele practici din țările regionale în acest domeniu, pentru a valorifica la maxim beneficiile DPI pentru dezvoltarea economică. Vreau să reiterez că Acordul de Asociere este un cadru care oferă susținere pentru dezvoltarea domeniului de proprietate intelectuală în Republica Moldova și vom continua această susținere dacă vom vedea rezultate”, a spus Marco Gemmer.

Pe parcursul a două zile, participanții la Seminarul regional au discutat despre cele mai eficiente practici și instrumente de protecție a proprietății intelectuale, care sunt standardele internaționale și europene în acest domeniu, cum poate fi combătut fenomenul pirateriei în mediul on-line, care este rolul titularilor de drepturi și a instanțelor de judecată în asigurarea respectării DPI etc.

Seminarul regional a fost organizat de AGEPI în cooperare cu Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale (OMPI) și Proiectul Uniunii Europene de asistenţă tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova” în contextul Zilei Mondiale Anticontrafacere.