Familia Toma din Ungheni s-a lansat în agricultură anul trecut cu o plantaţie de cătină, afine și aronie, pe o suprafaţă de 14 hectare. Sunt la început de cale, dar se arată optimiști și încrezători. Iurie muncește cot la cot cu soţia sa, Rodica și cei trei copii, fiecare cu bucata lui de pământ. Vor ca pe viitor să se orienteze spre piaţa internă și să-și realizeze roada acasă.

„Anul trecut, în 2020, atât fata mai mare cu ginerele, fata mai mijlocie, au venit și au zis tata, noi suntem gată să investim împreună cu tine și să contribuim la această afacere”, susţine agricultorul Iurie Toma. În fiecare zi se trezesc de zor, se dedică în totalitate și muncesc acasă, lucrul care e cel mai important pentru toată familia.

„Ne trezim la ora patru-cinci, pentru că acuma vara ne permite. Venim aici, urmărim creșterea acestor plante, să vedem dacă nu au vreo problemă, dacă nu este vreo insectă sau alte lucruri care pot să afecteze livada”, povestește Rodica Toma. Afacerea de familie presupune multe resurse financiare, iar soţii Toma au calculat costurile pentru fiecare hectar plantat. Visul a fost transformat în realitate cu ajutorul proiectului Livada Moldova, cu suportul Uniunii Europene, a Băncii Europene de Investiţii și a Guvernului Republicii Moldova.

„Livada Moldovei ne-a acordat un suport financiar, mai ales că am importat puieții de peste hotare, din România, Polonia. Totodată, am instalat un sistem de irigare performant, pe care chiar anul acesta l-am pus în funcțiune”, relatează agricultorul

După ce vor aduna prima roadă, Lemitro SRL se orientează spre piață internă a țării. În afară de fructele în stare proaspătă și congelate, familia Toma vrea să obțină un produs procesat din cătină, dezvoltându-și deja propria linie de sucuri. „Am încercat să producem trei tipuri de suc, unul care ar fi curat, care conține doar pulpă. Al doilea tip de suc este cu adaos de miere de albini și a treilea tip este cu adaos de ghimbir”, a mai relatat Rodica. Agricultorii au venit și cu un îndemn pentru cei care doresc să-și inițieze propriile afaceri cu pomușoare, enumerând beneficiile de pe urma acesteia, dar și despre oportunități în materialul video disponibil la: https://bit.ly/3y8OIxD