Fenomenul violenţei în familie s-a acutizat la nivel internaţional în timpul pandemiei de COVID-19, iar restricţiile asociate situaţiei de urgenţă complică procesul de prevenire, identificare și monitorizare a acestor cazuri și în Republica Moldova.

EVA-CUO mare parte a victimelor violenţei în familie și în bază de gen, supuse fiind presiunilor și prejudecăţilor sociale, păstrează tăcerea și preferă să nu raporteze cazurile de abuz. Acest lucru împiedică organele abilitate să găsească soluţii pentru siguranţa femeilor și fetelor afectate de violenţă și perpetuează problema abuzului în toate formele lui.

În scopul încurajării victimelor și supravieţuitoarelor violenţei, precum și a martorilor acestui fenomen să denunţe cazurile de abuz, Proiectul EVA împreună cu autorităţile publice locale din cele 70 de localităţi ale raioanelor Cahul și Ungheni au desfășurat o campanie de informare la nivel comunitar ca să sensibilizeze publicul să ceară ajutorul organelor și serviciilor specializate în cazul în care cunosc persoane supuse violenţei în familie sau în bază de gen.

EVA-CU-2Astfel, asistentele sociale, aleșii locali și alţi membri ai echipelor multidisciplinare au îndemnat femeile din aceste localităţi să raporteze cazurile de violenţă în familie, distribuind materiale informative cu numerele de telefon ale serviciilor locale și naţionale la care pot apela pentru a primi ajutor și suport în cazul în care se confruntă cu situaţii de violenţă sau cunosc alte persoane supuse abuzului. De asemenea, au fost oferite informaţii și despre pașii care trebuie întreprinși pentru raportarea violenţei și protejarea potenţialei victime de reacţia agresorului.

Proiectul EVA – Promovarea egalităţii de gen în raioanele Cahul și Ungheni este implementat de UN Women Moldova și UNICEF Moldova cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și are drept scop promovarea egalităţii de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale și combaterea violenţei domestice împotriva femeilor și copiilor în raioanele Ungheni și Cahul. Bugetul proiectului este de 5 250 000 euro, iar perioada de implementare este de 3 ani (2020-2022).