Festivalul de Film și Cultură Europeană este unul dintre cele mai importante evenimente ale Zilei Europei, organizat anual – o iniţiativă de promovare a diversităţii de filme, concerte, festivaluri și alte evenimente culturale europene în Republica Moldova. Scopul acestei iniţiative este de a spori cunoștinţele și interesul publicului faţă de operele audiovizuale europene, inclusiv faţă de patrimoniul cinematografic și audiovizual.

Festivalul de Film și Cultură Europeană a avut loc în 2022, în a doua jumătate a lunii mai, și a inclus materiale furnizate de ambasadele statelor membre ale UE și de instituțiile culturale afiliate. Festivalul a inclus 23 de evenimente, printre care proiecții la TV, difuzări de filme și concerte în locații fizice, expoziții de fotografie și evenimente culturale în câteva locații din țară. Totodată, a avut loc și un eveniment cu un regizor de film din Republica Cehă.

Festivalul European de Film și Cultură 2022 a atras atenţia publicului, acumulând peste 200.000 de vizualizări online și la TV.