Peste 1.000 de oameni au participat duminică, 8 august, la festivalul „Strășeni, mon amour!”, dedicat serviciilor publice de calitate, care a avut loc în Rezervaţia naturală „Codrii” (Lozova, Strășeni).

Într-o atmosferă liniștită, într-un peisaj pitoresc al Rezervației „Codrii”, oaspeții festivalului s-au odihnit, au comunicat, s-au informat, au mers la iarmaroc și au dansat la concertul formației Zdob și Zdub.

Au studiat din ce este format un tarif pentru serviciile de colectare a deșeurilor, completând un puzzle cu imagini ale caricaturistului Alex Bureț, au văzut cum arată o canalizare și o stație de epurare individuală, au învățat metode de compostare a deșeurilor biodegradabile. Vizitatorii au participat la o discuție cu primari și viceprimari din localitățile partenere ale evenimentului – Strășeni, Lozova, Vorniceni și Sireți, au mers la ateliere informative despre calitatea apei, tipuri de deșeuri, eficiența energetică, serviciile ecosistemice, protecția biodiversității și a păsărilor, necesitatea plantărilor.

De asemenea, a avut loc o colectare de plastic, de medicamente neutilizate, baterii și tehnică uzate, au fost expoziții de eficiență energetică – panou și colector solar realizate manual, un raft cu mostre de produse pentru o locuință eficientă energetic, unde vizitatorii au putut discuta cu experți în domeniu.

Grupurile de Acțiune Locală din regiune au venit cu meșteri populari care au participat cu expoziții și vânzări de obiecte de artizanat. De asemenea, au fost cazane pe biomasă, stații de canalizare și epurare individuală, pungi și torbe reutilizabile, detergenți ecologici, flori, fructe, legume, sarmale și plăcințele pregătite de oamenii din raionul Strășeni.

„Festivalul este dedicat serviciilor publice de calitate și oamenilor care iubesc un mod de viață civilizat, care muncesc nu doar pentru confortul din propria gospodărie, dar cărora le pasă ce se întâmplă și în afara gardului propriu, care se informează și se implică. Iar pentru că o viață civilizată înseamnă să-ți creezi condiții de trai fără să dăunezi, inclusiv naturii, evenimentul de astăzi este și despre protecția mediului”, a declarat Lilia Curchi, Directoarea executivă AJMTEM.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic cu suportul financiar al Uniunii Europene, al Suediei și în parteneriat cu Rezervația „Codrii” și primăriile Strășeni, Lozova, Vorniceni, Sireți și Zubrești.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Implicare civică pentru servicii publice de calitate” în raionul Strășeni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”.