Ziua Europeană a Muzicii este sărbătorită la 21 iunie – ziua dedicată puterii emanate de această artă. Această zi reprezintă o ocazie pentru a-i onora, la nivel mondial, pe muzicienii care contribuie la asigurarea unei ambianțe mai melodioase. Pentru marcarea acestei zile în multe metropole se organizează concerte gratuite.

Ziua Europeană a Muzicii a fost sărbătorită în premieră în Franța în anul 1982, iar începând cu anul 1985, Ziua Muzicii a devenit o sărbătoare europeană marcată pe larg, în cadrul căreia oamenii descoperă diverse stiluri muzicale.

Cu această ocazie, Uniunea Europeană a acordat sprijin Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” în organizarea concertului de închidere a stagiunii jubiliare din 2020 – 2021.

Concertul cu genericul „Pe ruinele Filarmonicii” a fost transmis online și a constituit un tribut adus muzicii, în general, și edificiului Filarmonicii, în particular. Anterior, Uniunea Europeană a sprijinit Filarmonica Națională, a cărei edificiu a fost cuprins de flăcări în septembrie 2020, fiind distrus până la temelii. Imediat după accident, Delegația Uniunii Europene a ajutat Filarmonica Națională să organizeze un concert în susținerea muzicienilor care și-au pierdut locul permanent de muncă, dar și localul drag sufletului lor.

Concertul „Pe ruinele Filarmonicii” poate fi vizionat de către toți iubitorii de muzică pe site-ul: https://www.youtube.com/watch?v=GbTTSC96jtQ.