Beneficiari de granturi din proiectul „Fii schimbarea: cetățeni implicați – comunități durabile”, cetățeni activi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai Autorităților Publice Locale din Regiunea Centru, au participat pe 6 și 7 august la un Forum, unde împreună cu mai mulți experți au analizat și dezbătut probleme și au identificat soluții în domenii precum servicii de apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, eficiența energetică, dar și implicarea cetățenilor la nivel local. Cei 46 participanți la forum au lucrat la elaborarea planurilor de acțiuni comune pentru fiecare din cele 3 domenii. Unul din rezultatele importante ale Forumului a fost constituirea Alianței de Dezvoltare Eficientă a Regiunii Centru – ADER Centru, denumire identificată în cadrul dezbaterilor de însăși participanții la eveniment.

„Crearea Alianței este una foarte importantă, deoarece societatea civilă are nevoie de platforme de colaborare și realizare a activităților comune, pentru a avansa în soluționarea multitudinii de probleme cu care se confruntă la nivel local. Fiecare dintre noi este diferit, dar toți suntem uniți prin aceleași idei, vrem să contribuim la dezvoltarea localității unde trăim, muncim. Suntem toți pe aceeași platformă, iar împreună vom fi mai vociferanți și, desigur, auziți”, a declarat Ala Revenco, directoarea proiectului.

Mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale din Regiunea Centru, prezenți la Forum, au luat parte activă la toate atelierele și sesiunile de capacitare, fapt care ajută la eliminarea barierelor în comunicarea dintre APL și societatea civilă, determinarea soluțiilor privind implicarea societății civile și valorificarea potențialului cetățenesc în luarea deciziilor pentru dezvoltarea comunităților.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.