Treizeci și cinci de dosare și 12 câștigători – companii, instituții publice, ONG-uri, persoane fizice. Acestea sunt totalurile celei de-a șaptea ediții a Galei „Moldova Eco-Energetică”, desfășurată pe final de an la Chișinău. Printre cele mai bune idei, tehnologii și istorii eco-responsabile se regăsesc parcuri eoliene, grădinițe dotate cu tehnologii moderne de eficiență energetică și de producere de energie regenerabilă, case individuale ce consumă doar energie verde ș.a. 

Dosarele au fost evaluate în trei etape: aprecierea experților, vizitele de verificare în teren, decizia Consiliului de Coordonare. Câștigătorii sunt, după categorii:

Istorii eco-responsabile:

  • Cel mai bun Proiect în Energia Solară Fotovoltaică și Geotermală: Gheorghe Cimbir, or. Chișinău
  • Cel mai bun Proiect în Energia Eoliană: „Irarom-Grup” SRL
  • Cel mai bun Proiect în Sisteme Combinate: Grădinița „Povestea”, or. Nisporeni
  • Cel mai bun Proiect în Bioenergie: Grădinița din s. Șestaci, r-nul Șoldănești
  • Cel mai bun Proiect de Eficiență Energetică în:
  • Sectorul Clădiri: Asociația coproprietarilor în condominiu ACC51/417
  • Sectorul Public: Grădinița „Doremici”, r-nul Călărași
  • Cea mai bună Inițiativă a Tinerilor: Nicoleta Bețivu, Valeria Grosul, Nicolae Spânu, s. Chișcăreni, r-nul Sângerei
  • Cea mai bună Inițiativă Educațională: Școala din s. Nicoreni, r-nul Drochia
  • Cea mai bună Inițiativă de Comunicare: „Termoelectrica” SA

Tehnologii eco-responsabile: Orange Moldova

Idei eco-responsabile: Gheorghe Olaru, or. Chișinău

Votul publicului: Nicoleta Bețivu, Valeria Grosul, Nicolae Spânu, s. Chișcăreni, r-nul Sângerei

„Sunt bucuros să premiez campionii sectorului energiei verzi, care ne ajută să promovăm tehnologiile eco-prietenoase prin entuziasmul lor și propriul exemplu”, a declarat în cadrul ceremoniei Vitalie Iurcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Potrivit lui, „Moldova Eco-Energetică” este cel mai important instrument de promovare a eficienței energetice și a utilizării surselor de energie regenerabilă întru dezvoltarea durabilă a societății. Oficialul a menționat, totodată, că pentru Guvernul Republicii Moldova acest angajament este una dintre prioritățile naționale incluse în Agenda 2020, iar rezultatele impresionante obținute sunt rodul cooperării fructuoase cu partenerii de dezvoltare și antreprenorii locali.

La rândul său, Aneil Singh, șeful Direcției Cooperare din cadrul Delegației UE, a menționat că Uniunea Europeană oferă sprijin sectorului energetic pentru a spori securitatea energetică a țării, dar și pentru a le oferi cetățenilor energie curată și la prețuri accesibile. Iar Stefan Liller, Reprezentant Rezident Adjunct al PNUD, a mărturisit că este onorat să premieze două inițiative, dezvoltate și realizate de tineri. „Sunt profund impresionat de cunoștințele și pasiunea voastră pentru energia verde, care vă fac să fiți și cetățeni responsabili ai aceste țări și planete”, a spus el.

Gala de premiere a celor mai de succes idei, tehnologii și istorii a fost punctul culminant al Zilelor „Moldova Eco-Energetică”, care au reunit experți naționali și internaționali, reprezentanți ai autorităților, mediului de afaceri și academic. Ei au vorbit despre realizările din sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice, au prezentat noile programe de investiții în sectorul energiei curate, au dezbătut prioritățile pentru următorii ani și au participat la o expoziție de tehnologii „eco”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, Agenția pentru Eficiență Energetică și Proiectul „Energie și Biomasă” în Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.