La 6 iulie 2021 a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de grant cu organizațiile obștești selectate în cadrul concursului „Crearea și Dezvoltarea Centrelor de Suport în Afaceri”, care face parte din cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Asociația Businessului European și Centrul Contact. Activitățile proiectului sunt desfășurate pe parcursul anilor 2021-2024.

Trei dintre cele șase organizații câștigătoare, urmează să inițieze noi centre de suport în afaceri, în timp ce, celelalte trei vor dezvolta centrele deja existente, lansate într-un proiect similar derulat în perioada 2018- 2020 și finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Organizaţiile câștigătoare sunt:

  1. AO „EcoVisio”, Chișinău; proiectul “HUB-ului antreprenorilor social”;
  2. НКО «Агентство Инноваций и Развития», Tiraspol; proiectul „Centrul pentru sprijinirea și dezvoltarea afacerilor în Transnistria” (Business Hub);
  3. OО «Ассоциация бизнесменов Гагаузии „NEXT”», Comrat; proiectul „Centrul de asistență pentru afaceri (BusinessHUB)”;
  4. AO „Asociaţia Femeilor de Afaceri din Municipiul Bălţi”; proiectul Business Skills Hub (Hub-ul abilităților de business);
  5. AO Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei; proiectul „Centrul de Suport în Afaceri Orhei – promotor al dezvoltării businessului mic și mijlociu”;
  6. Fundația „Youth Development for Innovation” (Y4I), Chișinău; proiectul „Youth4Entrepreneurship – centru de suport în afaceri pentru tinerii antreprenori”.

Scopul centrelor de suport în afaceri este sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-urilor) din regiune în activitatea sa prin antrenarea lor în diverse instruiri, sesiuni de mentorat, ghidare și consultanță. Centrele de suport în afaceri vor identifica continuu nevoile IMM-urilor și vor întreprinde activități de lobby și advocacy pentru a remedia deficiențele la nivel legislativ. Centrele de suport în afaceri vor asista și consulta cel puțin 200 de IMM-uri și vor oferi suport în digitalizarea serviciilor, în special în contextul COVID-19 sau al altei pandemii. De asemenea, fiecare centru de suport în afaceri va oferi cel puțin 6 granturi mici IMM-lor în valoare de până la 2.000 de euro fiecare.

Prin implementarea proiectului, cele șase centre de suport în afaceri vor constitui veritabile centre de consultanță în afaceri la nivel local și își vor continua activitatea după încheierea proiectului prin prestarea serviciilor contra plată IMM-lor și potențialilor antreprenori din regiunile respective.