În cadrul proiectului „Moldova împotriva oricărei forme de discriminare”, ERIM (fostul IREX Europe) oferă suport unei reţele de bibliotecari din toată Moldova. Începând cu luna noiembrie 2020, şase bibliotecari din raionele Străşeni, Făleşti, Scoreni, Ungheni şi Ialoveni au beneficiat de granturi mici pentru a organiza mai multe activităţi, în cadrul cărora au abordat probleme de egalitate de gen din comunităţile lor.

Toate discuţiile publice sunt organizate cu sprijinul primăriilor locale şi au ca scop sensibilizarea publicului cu privire la drepturile femeilor. Subiectele discuţiilor cuprind o gamă largă de subiecte, de la principiile fundamentale ale feminismului la îndrumări foarte practice, care reprezintă interesele participantelor. Iată câteva exemple de subiecte abordate: cum să organizeze finanţele în gospodărie (unele femei primesc bani din străinătate şi nu ştiu cum să îşi organizeze cheltuielile), cum să gestioneze situaţia când un membru al familiei este alcoolic sau violent, dezvoltarea anumitor abilităţi (multe au abilităţi pentru lucrul manual, cu care ar putea să-şi asigure un venit), cum să facă faţă violenţei domestice şi cum să gestioneze efectele depresiei, care le poate afecta pe ele şi pe membrii familiei.

Fiecare bibliotecar şi-a axat instruirile şi dezbaterile pe un anumit domeniu legat de egalitatea de gen. De exemplu, la Ungheni, în cadrul mesei rotunde, moderate de bibliotecara Aliona Manciu, participantele au explorat definiţiile egalităţii de gen, a abilitării femeilor şi a feminismului în contextul moldovenesc folosind datele locale dezagregate în funcţie de sex. Au discutat despre modul în care pot deveni membri activi ai schimbării, ajutând femeile să-şi redefinească rolul în comunităţile lor. La Ialoveni, una dintre beneficiarele noastre – Diana Mihăilă din satul Văsieni, a organizat discuţia în jurul ideii „aducerii drepturilor omului acasă”, subliniind importanţa comportamentului respectuos şi nediscriminatoriu în sfera privată şi cum să evităm replicarea practicilor discriminatorii.

Foto: Masă rotundă ”Femeia – agentul schimbării în comunitate”, la Măcăreşti (Unghei), 25 noiembrie 2020