Elevii și studenții din Cahul au participat la primul hackaton tech din regiune, organizat în cadrul EU4Moldova: Startup City Cahul – Program Antreprenorial pentru Tineri. Competiția a adunat ideile mai multor programatori, dar și alte persoane interesate de domeniu: designeri, manageri de proiect, ingineri, profesori și alți specialiști, care au colaborat pentru dezvoltarea unui proiect software. Desfășurat în perioada 23-25 iulie la Cahul, hackatonul a reprezentat o oportunitate pentru cei care și-au dorit să-și transforme ideile în afaceri de succes. Cei mai buni au fost răsplătiți cu premii bănești: pentru primul loc – 20.000 de lei, iar premiul 2 și 3 – câte 10.000 de lei. În prima zi a evenimentului, cei înscriși în competiție au format echipele de lucru. Experți în antreprenoriat, IT, dezvoltare business, marketing, design etc., le-au oferit consultanță pentru consolidarea ideilor de afaceri. La hackaton au fost înregistrați 20 de participanți.

„Am venit cu o propunere de creare a unei platforme în care elevii vor identifica profesori pentru lecțiile curriculare și extra curriculare. Anual, zeci de elevi absolvă clasa 12-a sau clasa 9-a și e nevoie de lecții de pregătire pentru examene. Este o problemă de căutare și găsire a unui profesor bun. Din asta vrem să facem o afacere, să monetizăm chestia dată,” afirmă Radu Strelciuc, participant Hackathon.

Corina Andronic, manageră a proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul: „Creșterea abilităților și competențelor antreprenoriale ale tinerilor din regiune este una dintre prioritățile proiectului. Ne-am propus să creăm mai multe oportunități de susținere a celor care au idei inovative și își doresc să schimbe în bine viața comunității, așa precum este și acest hackaton. Cu ajutorul „EU4Moldova: Startup City Cahul”, regiunea va deveni o comunitate antreprenorială inovativă, cu lideri comunitari, evenimente și întâlniri, posibilități de networking, inițiative educaționale și programe pentru startup-uri, care vor pune bazele unei economii locale durabile.”

EU4Moldova: Startup City Cahul – Program Antreprenorial pentru Tineri este dezvoltat cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia, implementat de ATIC. Hackatonul a fost organizat de XY Partners.