Energia regenerabilă este, deocamdată, singura șansă pentru ca Republica Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu energie și să-și sporească securitatea energetică. Iar, din toate sursele de energie regenerabilă, cel mai mare potențial îl are biomasa. De acest fapt s-a convins și tânărul antreprenor, Dmitri Asoscov, care câștigă bani transformând deșeurile în energie.

Inspirați de succesul altor producători și din dorința de a rămâne acasă, lângă familii, Dmitri și partenerul său Serghei Alexei au pus pe roate o afacere care, la trei ani de la lansare, le asigură nu doar confort financiar, dar și satisfacție morală pentru contribuția la reducerea consumului de energie fosilă și sporirea securității energetice a țării. Cei doi au început afacerea de la un mic atelier de tâmplărie și, pentru că trebuia să facă ceva cu rumegușul de lemn, s-au extins într-o zonă conexă – au început să producă brichete. Biocombustibilul din rumeguș este cel mai căutat de consumatori pentru că are putere calorifică mare și puțină cenușă sau smoli. Și pentru că cererea era mare, cei doi parteneri au căutat noi surse de materie primă pentru a produce mai mult. Într-un final, s-au oprit la coji de hrișcă și de migdale.

Potrivit lui Grigore Marian, directorul Laboratorului pentru biocombustibili solizi de la Universitatea Agrară, calitatea brichetelor din coji de migdale și de hrișcă este foarte bună: „Singura recomandare pentru producător este să adauge o anumită proporție de rumeguș de lemn. Lignina conținută în acesta ajută la o mai bună presare și durabilitate a brichetelor”. Totuși, fiecare nou lot de brichete produs de Dmitri a fost testat la Laborator pentru a fi sigur că experimentul dă rezultate bune.

Până în prezent compania a produs și a comercializat 150 de tone de brichete din hrișcă și 150 de tone din coji de migdale. Pe lângă acestea, sunt produse brichete din coji de floarea soarelui, de nuci și din rumeguș din lemn, dar și cărbune de lemn, obținut prin piroliză. De aici, a apărut ideea unei noi linii de business – producerea energiei electrice în baza gazelor eliberate în procesul de piroliză.

Astăzi întreprinderea oferă locuri de muncă pentru 25 de angajați, 15 dintre care sunt antrenați în producere, iar cele două linii de brichete au un potențial de 80 de tone pe lună. Ambele linii produc brichete de tip pini-kay, de calitate înaltă, chiar dacă metoda este una mai complexă și necesită eforturi mai mari din partea personalului, dar și un timp mai îndelungat de producere. Și pentru că cererea de biocombustibil este mare, cei doi parteneri se gândesc la noi surse de materie primă. „Acum suntem în căutarea unor terenuri agricole pe care vrem să sădim plante energetice, în special, salcie energetică, arbore care generează o cantitate mare de masă lemnoasă. Aceasta ne va asigura cu propria materie primă, astfel tăind din costul de producere a biocombustibilului”, conchide Dmitri.

Proiectul „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a susținut dezvoltarea pieței de biocombustibil practic de la zero, stimulând atât cererea, cât și oferta de brichete și pelete. Astfel, pe parcursul a șapte ani, au fost instalate centrale termice pe biomasă în peste 200 de școli, grădinițe și instituții sociale, iar peste o mie de familii au primit subvenții pentru instalarea cazanelor pe biomasă. Oamenii de afaceri au putut cumpăra în leasing, cu dobândă 0%, echipament de balotat și tocat, linii de brichetare și alte utilaje. Sectorul privat a fost susținut și prin asistență în crearea unei asociații sectoriale, adoptarea standardelor și dotarea și acreditarea Laboratorului de biocombustibili solizi, cu sprijinul UE.