Pe parcursul lunii martie, peste o sută de cetățeni din patru raioane ale țării au participat la consultări de elaborare a planurilor de acțiuni privind implicarea civică în promovarea bunei guvernări la nivel local. Ei au fost îndemnați să încurajeze oamenii din localitățile lor să se implice activ în cadrul consultațiilor publice pe marginea deciziilor ce le pot influența nivelul de trai.

La Rezina, vicepreședinta raionului Aurelia Grigoriță a încurajat participanții să dea dovadă de activism și să genereze cât mai multe idei pentru viitoare proiecte de dezvoltare a localităților. Președintele raionului Ialoveni Mihail Silistraru s-a arătat convins că de pe urma unei bune colaborări cu cetățenii are de câștigat atât administrația publică locală, cât și întreaga comunitate, iar vicepreședinta raionului Strășeni, Liliana Rusnac, a precizat că administrația este deschisă pentru ca bugetele raionale să fie „participative”, adică să țină cont inclusiv de dorințele și necesitățile localnicilor.

Coordonatoarea programelor de instruiri din cadrul AO Institutum Virtutes Civilis, Carolina Buzdugan, a îndemnat participanții la instruiri să aibă grija ca autoritățile publice locale să fie transparente. „Doar astfel puteți contribui la modul practic la elaborarea unor politici publice care să răspundă necesităților Dvs. și ale localității, să aveți acces la servicii de calitate, iar dacă acestea nu există, prin implicarea și promovarea unei bune guvernări, vă puteți asigura că astfel de servicii pot fi dezvoltate în localitățile Dvs.”,

a explicat Carolina Buzdugan.

Raisa Railean e fostă consilieră locală în satul Tîrșiței, raionul Telenești. Chiar și în prezent, când s-a retras la pensie, se implică activ în dezvoltarea localității prin intermediul unui grup de inițiativă. „M-am convins în toți anii cât am fost consilieră locală că ideile bune au sorți de izbândă doar atunci când există o colaborare strânsă între administrație și cetățeni”, a menționat Raisa Railean.

Atelierele organizate la Rezina, Strășeni, Telenești și Ialoveni reprezintă o continuare a două instruiri în domeniul bunei guvernări organizate anterior pentru reprezentanții asociațiilor obștești, grupurilor de acțiune și inițiativă locale. Participanții urmează să supună dezbaterilor publice planurile elaborate pentru a asigura continuitatea ideilor asupra cărora au lucrat în cadrul atelierelor practice.

Instruirile organizate pe parcursul acestei săptămâni au loc în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.