Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat, în ajunul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, o nouă campanie de informare – „UE-Moldova: Împreună pentru o societate mai puternică”. Aceasta vine să sprijine eforturile societăţii civile în domeniile vitale pentru respectarea şi promovarea drepturilor omului şi se focusează pe un număr larg de persoane: reprezentanţi ai sectorului asociativ şi autorităţi publice locale, studenţi şi elevi, cadre didactice şi beneficiari ai proiectelor de asistenţă ale Uniunii Europene.

Campania a demarat, în ziua de 7 decembrie, cu mai multe flash mob-uri organizate de membrii Eurocluburilor şi ai Centrelor de Informare UE din ţară, care s-au angajat să susţină şi să promoveze mesajele campaniei la ei în comunităţi. Organizatorii au militat pentru o societate mai puternică, în care fiecare om se bucură de drepturi şi şanse egale – la studii, servicii sociale şi de sănătate, muncă şi dezvoltare, dar şi au povestit despre proiectele de asistenţă UE în comunităţi. Flashmoburile s-au desfăşurat în nouă localităţi Photo: College Alexei Mateevici, Chisinau Foto: Colegiul Alexei Mateevici, Chişinău din ţară: Chişinău, Durleşti, Orhei, Leova, Bălţi, Ungheni, Soroca, Ialoveni şi satul Sârcova din raionul Rezina.

Foto: Colegiul Alexei Mateevici, Chişinău

Tot în cadrul campaniei – pe 10 decembrie, când Ziua Drepturilor Omului este marcată la nivel mondial – Delegaţia Uniunii Europene a celebrat iniţiativele organizaţiilor societăţii civile din domeniu în cadrul evenimentului „Premiile Europene pentru Societatea civilă – Drepturile omului”. Cu acest prilej, au fost oferite patru trofee pentru patru organizaţii ale societăţii civile: Premiul pentru Libertatea Presei – portalul NordNews din Bălţi; Premiul pentru Protecţia Drepturilor Minorităţilor – Asociaţia Obştească „Noi-Viitorul Luminos” din Făleşti; Premiul pentru Securitate Umană – Asociaţia „Human Rights Embassy”; Premiul Advocacy pentru Promovarea Schimbării – Asociaţia Promo-LEX.

Campania „UE-Moldova: Împreună pentru o societate mai puternică” va avea loc preponderent online şi va continua până la sfârşitul lunii februarie 2021. Aceasta vine să evidenţieze sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru iniţiativele organizaţiilor societăţii civile în contextul promovării drepturilor omului în ţara noastră, al dezvoltării locale şi în combaterea consecinţelor crizei COVID-19. Ceremonia de premiere poate fi urmărită, accesând linkul https://www.facebook.com/EUDelegationMoldova/videos/380554639678440.

 

Foto: Premiile Europene pentru Societatea Civilă – Drepturile omului