Pe 8 iulie, în s. Avdarma, UTA Găgăuzia a fost deschis un centru de tineret. Clădirea a fost reconstruită cu suportul financiar al Uniunii Europene și contribuţiei autorităţilor locale, în cadrul proiectului „Creșterea gradului de responsabilitate și implicare a cetăţenilor în domeniul eficienţei energetice, pentru asigurarea dezvoltării durabile a satului Avdarma”. Oaspeţii evenimentului au fost finanţatorii proiectului, conducerea satului, reprezentanta Adunării Populare a Găgăuziei, tinerii și locuitorii din Avdarma.

Pe parcursul anului, în satul Avdarma a fost implementat un proiect, în cadrul căruia AO „Vector Progres” a organizat diverse evenimente, instruiri, concursuri și sondaje sociale cu tinerii din sat. În cadrul componentei de infrastructură a proiectului a fost reconstruită și izolată termic „casa de la stadion” și transformată într-un centru de tineret.

Primara satului Marina Kapsamun și-a exprimat recunoștința față de finanțatori și parteneri pentru sprijinul acordat în implementarea proiectului. „La sfârșitul anului trecut, această clădire era în stare deloc potrivită pentru utilizare. Astăzi avem o clădire reconstruită și îmbunătățită, izolată din interior și din exterior, cu acoperiș izolat, cu ferestre și uși noi și becuri cu consum redus de energie.”, a spus Marina Kapsamun.

Proiectul „Creșterea gradului de responsabilitate și de implicare a cetățenilor în domeniul eficienței energetice pentru asigurarea dezvoltării durabile a satului Avdarma” a fost implementat de AO „Vector- Progres”, în parteneriat cu primăria s. Avdarma și are ca scop implicarea publicului și a autorităților locale în dezvoltarea locală durabilă, insuflarea unei culturi a economiei și utilizării raționale a resurselor energetice.

În cadrul programului de granturi locale, pentru implementarea proiectului au fost acordați 450.000 lei, iar contribuția autorităților locale a constituit 380.000 lei.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a Uniunii Europene, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare UTA Găgăuzia, partenerii de implementare a proiectului sunt AO Centrul European ”Pro Europa” din Comrat și Centrul Național de Asistență și Informare a ONG-urilor din Moldova CONTACT.

Centrul de tineret din Avdarma, deschis cu sprijinul Uniunii Europene