Șaisprezece antreprenori din UTA Gagauz-Yeri și din raionul Taraclia au primit din partea Uniunii Europene granturi în valoare de până la 17.900 de euro fiecare. Banii sunt destinați pentru lansarea noilor afaceri și pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în regiune, și vor permite crearea a cel puțin 90 de locuri de muncă.

Antreprenorii au fost selectați din 87 de participanți la cea de-a doua rundă a concursului de proiecte de afaceri, organizat în cadrul Programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor mai beneficia, timp de un an, de asistență tehnică și consultanță. Proiectele câștigătoare sunt diverse, cuprinzând o gamă largă de mărfuri: produse lactate și de panificație, pelete din deșeuri agricole, cutii din lemn, obiecte de artizanat, produse apicole, ciuperci. La fel, vor fi create noi servicii, cum ar fi: un centru de dezvoltare pentru copii, o pensiune agroturistică, un centru de deservire tehnică a utilajului agricol.

„Cu susținerea Uniunii Europene voi putea oferi o gamă largă de produse apicole, de calitate înaltă și la preț accesibil, în condițiile în care pe piața noastră există multe produse neconforme. Voi crea, cel puțin, trei locuri noi de muncă și voi promova un produs benefic pentru sănătate, însă puțin utilizat la noi”, spune Tatiana Cîvîrdjic din orașul Ceadâr-Lunga, una dintre cei 16 câștigători ai concursului de granturi.

Un alt finalist este Igor Jito care, datorită grantului european, va crea în satul Musait din Taraclia o fermă de ciuperci după o tehnologie specială. „Încă nu există o astfel de tehnologie de creștere a ciupercilor în sudul Moldovei, iată de ce suntem bucuroși că Uniunea Europeană a avut încredere și a investit în ideea noastră de afaceri. În câteva luni, le vom oferi consumatorilor din regiune ciuperci ecologice în stare proaspătă, iar cu timpul vom produce și ciuperci conservate sau uscate”, spune antreprenorul.

În martie 2017, alți 14 antreprenori au beneficiat de granturi similare din partea UE pentru crearea și dezvoltarea afacerilor în UTA Gagauz-Yeri și raionul Taraclia.

Susținerea inițiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente-chei ale SARD, care mai desfășoară activități pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în regiune.

Finanțat de UE cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD, Programul SARD își propune să intensifice colaborarea dintre autoritățile centrale și cele locale, precum și dintre organizațiile regionale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia, în scopul stimulării dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.