Transferul învățământului pe dimensiunea online în timpul pandemiei a accentuat necesitatea introducerea subiectelor de educație digitală în curricula școlilor. Profesorii au fost nevoiți să asimileze cât mai rapid și să aplice cu succes metode de predare inovative pentru ca elevii să se poată adapta mai ușor la școala în format digital. Din 2018, elevii claselor primare studiază „Educația Digitală” ca disciplină obligatorie, iar pentru a spori abilitățile de predare ale învățătorilor, în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, cca 1200 de profesori participă la un program de formare în acest domeniu. Începând cu noul an academic, ei vor preda la orele de clasă subiecte din domeniul alfabetizării digitale, creării de conținut digital, siguranței cibernetice, precum și instrumente pentru soluționarea problemelor în mediul online. În anul de studii 2021-2022, acest modul va fi studiat de cca 50 de mii de elevi. Instruirea profesorilor din raioanele de sud – Cahul, Cantemir, Leova și Taraclia – are loc cu susținerea proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”.

Veronica Stânga, învățătoare a menționat „În cei 5 ani de experiență, am înțeles că pentru a realiza cu succes procesul de predare, mai ales în condițiile unei educații la distanță, copiii trebuie să cunoască și să utilizeze tehnologiile. Aici vorbim despre posibilitatea de a crea un document într-un anumit program, de a parcurge o pagină web, de a utiliza aplicații în scopuri educative, dar și alte beneficii pe care tehnologiile ni le pun la dispoziție. Copiii sunt foarte deschiși și pregătiți de a explora oportunitățile digitale pe care le avem, dar noi trebuie să-i ajutăm să utilizeze în scop educativ: pentru a învăța lucruri noi, pentru a crea ceva, pentru a facilita accesul la informație, dar și alte posibilități.”

Svetlana Prisăcaru, profesoară de clasele primare, Instituția Publică Gimnaziul Enichioi, din satul Enichioi, Cantemir

Svetlana Prisăcaru, profesoară de clasele primare, Instituția Publică Gimnaziul Enichioi, din satul Enichioi, Cantemir: „Din toamnă, voi preda Educația Digitală pentru aproximativ 15 elevi din clasa întâi. Anterior, am participat la programul de formare și instruire pentru profesori, pentru că îmi doresc să le ofer copiilor educație completă, actualizată și interesantă. Am peste 30 de ani de experiență de predare și sunt convinsă că, acum, educația digitală, este necesară tinerei generații mai mult ca niciodată. De ce? Pentru că participăm la un progres tehnico-științific în care trebuie să ne aliniem tendințelor și să continuăm să ne instruim. Educarea copiilor de pe băncile școlii despre necesitatea utilizării tehnologiilor conștient, asumat și responsabil va duce la creșterea unei viitoare generații de profesioniști calificați.”

În 2018, Educația Digitală a fost introdusă în școli pentru a învăța elevii din clasele primare să utilizeze instrumente și tehnologii digitale. În primul an de implementarea a proiectului, disciplina a început să fie predate elevilor din clasa I-a. Iar în 2019 și 2020, Educația Digitală a devenit obiect de studiu și pentru elevii claselor a II-a și respectiv a III-a.