Pe data de 12 martie 2020, la Chișinău a avut loc reuniunea Reţelei ONG-urilor pentru combaterea torturii.

Pe data de 12 martie 2020, la Chișinău a avut loc reuniunea Reţelei ONG-urilor pentru combaterea torturii. În cadrul reuniunii Reţelei au participat organizaţii de pe cele două maluri ale râului Nistru, fapt care a permis reprezentanţilor acestor organizaţii să-şi împărtășească experienţa, să discute despre planurile lor, care vin în directă concordanţă cu obiectivele acestei reţele, menite să împărtășească experienţele între ONGuri, să-și sporească cunoștinţele despre tortură și modalităţile de combatere a torturii, inclusiv prin influenţarea autorităţilor pentru a-și intensifica activităţile de combatere a torturii.

Această reţea a fost creată de Institutul pentru Democraţie (Comrat) în parteneriat cu Institutul Naţional al Femeilor din Moldova (Chișinău) și Centrul Media din Transnistria (Tiraspol) cu sprijinul Uniunii Europene, prin Instrumentul European pentru Democraţie și Drepturile Omului în cadrul proiectului “Toţi împreună spunem NU torturii în Moldova: Societatea civilă împotriva torturii”.

În cadrul ședinţei de lucru a Reţelei, Andrei Borșevski, Președintele Institutului pentru Democraţie, a vorbit participanţilor despre proiectul “Toţi împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”.

Invitat de onoare al întâlnirii a fost Robert Keane, ofiţer pentru drepturile omului din cadrul Ambasadei SUA în Moldova.

Pe parcursul anului, trei centre de asistenţă juridică, psihologică și de reabilitare a victimelor torturii și a altor tratamente dure, inumane sau degradante (Chișinău, Comrat și Tiraspol) au primit numeroase plângeri din partea a 918 cetăţeni moldoveni (inclusiv victime ale torturii și a altor tratamente dure, inumane sau degradante, în total – 284 beneficiari).

Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Coordonatorul proiectului este Institutul pentru Democraţie – o organizaţie publică înregistrată oficial la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova în ianuarie 2007.

ONG meetings