Prezentarea potențialului socio-economic al regiunilor și identificarea instrumentelor de sprijin pentru reorientarea structurilor industriale către ramurile emergente și piețele internaționale; oportunitățile și provocările generate de realizarea angajamentelor ce rezultă din parcursul european al țării noastre – acestea au fost obiectivele celei de-a zecea Conferințe Internaționale a IMM-urilor, desfășurată la Chișinău sub genericul „Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova”.

Evenimentul, al cărui gazde au fost Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, a reunit circa 350 de antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, dar și ai instituțiilor de suport în afaceri.

Potrivit Iuliei Iabanji, directoare generală ODIMM, astăzi este imperativ ca Republica Moldova să adopte o nouă metodă de dezvoltare a antreprenorialului, cunoscută ca Specializarea Inteligentă. „În această inițiativă, IMM-urile rămân un obiectiv strategic datorită potențialului lor de a genera venituri și locuri de muncă, de a promova simultan integrarea socială și diversitatea culturală, de a asigura dezvoltarea umană, de a menține și a capitaliza talentele”, a spus Iulia Iabanji.

La rândul său, viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei și Infrastructurii, a declarat că Guvernul își propune să creeze și să dezvolte un cadru de reglementare cât mai favorabil pentru antreprenori. Și asta deoarece, în prezent, IMM-urile constituie 98% din numărul total de întreprinderi, 60% din numărul total de forță de muncă și contribuie cu circa 30% la sută în PIB-ul anul al țării. În acest sens, un instrument important pentru politicile de reformă în reprezintă Acordul de Asociere cu UE și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Din 2007, ODIMM a beneficiat de sprijinul Uniunii Europene pentru numeroase proiecte destinate antreprenorilor, printre cele mai vizibile fiind PARE 1+1, PNAET, Incubatoarele de Afaceri sau, mai nou, „Business Academy for Women”. „Le mulțumim partenerilor de dezvoltare. Cu sprijinul lor, dezvoltăm programele de suport pentru mediul antreprenorial – PARE 1+1, PNAET, Femei în Afaceri”, a spus Octavian Calmâc, reiterând faptul că dezvoltarea inteligentă a regiunilor începe de la tradițiile noastre naționale, pe care trebuie să le punem în valoare.

În opinia ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, numărul antreprenorilor prezenți la eveniment este un indicator clar că țara nu doar are nevoie, dar are și un potențial foarte mare de a implementa reformele în economie, astfel încât nivelul de dezvoltare să crească. Potrivit diplomatului, UE va continua să sprijine țara noastră pentru punerea în aplicare a Zonei de Liber Schimb, prin care mediul de afaceri poate avea acces la cea mai mare piață europeană.

Pe durata conferinței, raportorii au prezentat informații privind dezvoltarea economică și competitivă a Republicii Moldova, studii și cercetări ale experților străini privind cartografierea și identificarea potențialului regional, experiența României și a Italiei de divizare a regiunilor de dezvoltare. Totodată, au fost descrise instrumentele de sprijin pentru IMM-uri la nivel regional și metode de promovare al potențialului și avantajului competitiv regional din țara noastră.

În pauzele dintre sesiuni, participanții au putut cunoaște produsele  tradiționale specifice celor patru regiuni de dezvoltare din Republica Moldova (Nord, Centru, Sud și UTA Gagauz-Yeri), expuse în cadrul conferinței. Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de premiere a câștigătorilor concursurilor naționale „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și „IMM – Model de Responsabilitate Socială”.