În orașul Cantemir, cu sprijinul Uniunii Europene, sunt în plin proces lucrările privind înființarea viitoarei Centrale Termice pe Biomasă, care va reprezenta un sistem inovativ de alimentare cu energie termică.
Noul complex termic în bază de biomasă va asigura o economie considerabilă în ceea ce privește consumul de gaze naturale și va reduce semnificativ emisiile de CO2. Actualmente, au fost finalizate lucrările de construcție a fundației din beton și derulează instalarea construcțiilor exterioare și a utilajului Centralei Termice.
Principalele elemente ale viitoarei centrale sunt: cazanul pe biomasă, sistemul de alimentare automată și bunkerul pentru combustibil de biomasă.
De menționat că centrala termică pe gaze naturale existentă în or. Cantemir, care la moment asigură cu energie termică 2 instituții educaționale, nu va fi scoasă din exploatare, dar va funcționa complementar cu centrala termică nouă pe biomasă. De asemenea, va fi folosită biomasa locală – tocătură produsă din deșeuri lemnoase obținute în urma curățirii spațiilor verzi din oraș, de la livezile și podgoriile din apropierea orașului Cantemir.
Diversificarea surselor de energie, care este asigurată prin înființarea centralei pe biomasă, este un element cheie al proiectului demonstrațional finanțat de UE în or. Cantemir.
Proiectul CanTREB este realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri educaționale, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea punctelor termice individuale, înlocuirea sistemelor de vechi de iluminare internă cu LED, instalarea centralei termice pe biomasă, etc.