Banca Europeană de Investiții oferă țării noastre un împrumut de circa 120 de milioane de euro pentru restructurarea lanțului valoric al sectorului horticol. Beneficiarii sunt peste 300 de agenți economici și peste 52 de mii de gospodării țărănești, ce vor putea accesa banii în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Proiectul va dura până în anul 2021 și are drept obiectiv reabilitarea sectorului horticol prin tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare și antigrindină, modernizarea activităților de procesare, diversificarea piețelor de desfacere pentru fructele moldovenești. Potrivit responsabililor de domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prioritară pentru sectorul horticol este concentrarea pe dezvoltarea sistemului de cercetare, inovare și transfer tehnologic. Asta va permite o diversificare a piețelor de desfacere prin dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată ridicată, ceea ce în mod automat va mări și atractivitatea lor.

În cadrul proiectului sunt disponibile credite investiționale acordate prin intermediul băncilor comerciale: „Energbank”, „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale”, „Procredit Bank” și „Comerțbank”. Horticultorii și operatorii economici din domeniile conexe pot beneficia de finanțarea în leasing, accesibilă prin „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale”. Valoarea minimă a alocărilor pentru investiții este de 5000 de euro, valoarea maximă – de cinci milioane de euro.

Termenul de creditare este de maximum zece ani cu o perioadă de grație de până la patru ani. Rata dobânzii este una competitivă, de 5-6% pentru creditele în valută. În cadrul Proiectului sunt acordate facilități fiscale, cota TVA „zero” și facilități la import prin scutirea de plata taxelor și a procedurilor vamale, precum și a accizelor și a TVA la importul utilajelor sau al serviciilor. Pentru investiții în laboratoare, instituții educaționale și asigurarea siguranței alimentelor, sunt rezervate 12 milioane de euro, adică zece la sută din valoarea totală a creditului disponibil.

Sectorul horticol ocupă un loc important în economia țării. Domeniul asigură circa 14 la sută din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare. Prin aceste investiții va crește competitivitatea produselor moldovenești pe piețele UE.