Satul Copceac din raionul Ceadâr-Lunga este încă o localitate care, din acest an, datorită investițiilor europene, va avea o stație modernă de epurare a apelor uzate și un nou sistem de canalizare. Sunt rezultate ce vor garanta sănătatea și bunăstarea oamenilor, vor contribui la conservarea ecosistemului local și vor oferi noi posibilități de dezvoltare pentru afacerile și instituțiile sociale din sat.

Potrivit primarului Oleg Garizan, vechiul sistem de canalizare din Copceac ieșise demult din funcțiune, iar oamenii aruncau apele uzate în haznaua din curte sau în drum. În ultimele două decenii, gestionarea incorectă a deșeurilor menajere și a apelor uzate a afectat 70% din teritoriul satului și a cauzat probleme grave de sănătate pentru locuitori. „Datorită efortului comun al mai multor parteneri de dezvoltare, am reușit să prevenim o catastrofă ecologică și să îmbunătățim condițiile de trai ale locuitorilor din Copceac. Nu am fi avut această rețea de canalizare, atât de necesară, doar cu banii comunității”, a mărturisit edilul.

Toate acestea au fost posibile datorită efortului comun al câțiva parteneri de dezvoltare. Astfel, cu asistența financiară oferită de Republica Federală Germania și Cluburile Rotary din Germania și Belgia, a fost construită rețeaua nouă de canalizare cu lungimea de 3400 de metri, iar un segment vechi de rețea, de 2000 de metri, a fost reconstruit. La fel, a fost construită o stație bio de epurare a apelor uzate, cu o capacitate de 98m³/zi, precum și o stație de pompare a apelor uzate, la care au fost conectate 12 instituții sociale din sat. Costul total al proiectului este de circa 500.000 de euro, dintre care Cluburile Rotary din Germania și Belgia și Fundația Rotary au oferit 111.584 de euro, Republica Federală Germania – 334.752 de euro, Clubul Rotary „Düsseldorf-Pempelfort” – 20.000 de euro, iar administrația regională a contribuit cu 36.000 de lei. În plus, în anul 2016, datorită asistenței financiare oferite de programul SlovakAID (10.000 de euro) și a contribuției autorităților publice locale (2000 de euro), mai multe instituții sociale au fost conectate la sistemul de canalizare, iar la primărie a fost construit un bloc sanitar.

De asemenea, cu asistența financiară a Uniunii Europene și cu contribuția autorităților regionale, la Copceac a fost construită o rețea modernă de canalizare, cu o lungime totală de 3000 metri, iar peste 320 de gospodării au fost conectate la rețeaua centralizată de canalizare. Lucrările de construcție au fost efectuate în perioada septembrie-noiembrie 2017. Costul total al acestor lucrări este de 108.000 euro, dintre care 70.000 de euro reprezintă asistența oferită de UE, iar 38.000 de euro – contribuția autorităților publice regionale. Sprijinul a fost oferit de UE prin intermediul Programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD-Moldova.