În orașul Tiraspol au avut loc, în vara curentă, mai multe activități desfășurate sub egida Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Oficiul din Republica Moldova. Diverse ca tematică și ca participanți, acestea au avut drept scop îmbunătățirea managementului în domeniul sănătății în instituțiile de profil din stânga Nistrului, dar și familiarizarea jurnaliștilor locali cu problematica în cauză.

Astfel, reporterii din regiune au beneficiat de o instruire cu durata de trei zile la tema promovării sănătății în contextul bolilor netransmisibile și al factorilor de risc ai acestora. Scopul cursului a fost de a consolida abilitățile jurnaliștilor de a reflecta diverse subiecte ce țin de sănătate, în special, în ceea ce privește controlul tutunului și al alcoolului. „Am învățat cum să folosesc în mod corect statisticile, cifrele, citatele, dar și publicațiile OMS, și cum să construiesc o poveste interesantă despre sănătate pentru cititorii mei”, a spus Oxana Ignatieva de la ziarul „Adevărul Nistrean”. În plus, pe lângă exercițiile practice desfășurate, cursul a contribuit la stabilirea pașilor următori pentru continuarea colaborării în domeniul comunicării și al relațiilor cu mass-media.

Tot la Tiraspol a avut loc un atelier de lucru privind reducerea sarcinii bolilor netransmisibile. Prin intermediul acestei activități, organizatorii și-au propus să consolideze capacitățile grupului de lucru local (specialiști din domeniul sănătății și din cadrul centrelor de igienă și epidemiologie) pentru finalizarea Proiectului de document privind reducerea sarcinii bolilor netransmisibile, cu accent sporit pe planificarea și pe promovarea abordării integrate în furnizarea serviciilor de sănătate.

Aceste, dar și alte inițiative similare sunt susținute financiar de către Organizația Mondială a Sănătății și de Programul „Sprijin pentru consolidarea încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de OMS, în cadrul activităților de asistență tehnică și de consolidare a capacităților în sectorul sănătății.