Elevii Gimnaziului din Alcedar, raionul Șoldănești, vin cu soluții ingenioase pentru o școală cu consum zero de energie fosilă. Inițiativele elevilor au fost prezentate într-o lecție publică, în cadrul cursului opțional „Surse de energie regenerabilă”, lansat de Proiectul „Energie și Biomasă”, finanțat de UE.

„Am văzut că în Uniunea Europeană există localități întregi care își generează energia din surse regenerabile, iar surplusul îl vând altor consumatori. Sunt convinsă că acest lucru este posibil și la noi, unde nu avem gaze și cărbune proprii, însă avem un potențial enorm de biomasă, soare și vânt”, spune Mădălina Cazacu, elevă a clasei a IX-a, care a prezentat un proiect de clădire școlară ce utilează doar energia verde. Și alți elevi au adus argumente în favoarea energiei din surse regenerabile, iar drept dovadă au servit machetele de sisteme de producere a energiei verzi, elaborate de ei în echipă cu profesorii lor.

Lecția a fost moderată de Aurelia Șveț, una dintre autorii Ghidului pentru profesori și ai manualului „Surse de energie regenerabilă”. Conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie, consumul mondial de energie va continua să crească în medie cu 2% pe an. De aceea este important că sistemul educațional evoluează în pas cu realitățile în permanentă schimbare. Energia regenerabilă înseamnă viitorul planetei, iar pentru a fi competitivi, copiii au nevoie de cunoștințe și aptitudini relevante și azi, și în viața matură”, a spus ea.

Cursul opțional a fost elaborat la inițiativa Proiectului „Energie și Biomasă” și a fost testat, inițial, în cele 127 de școli care în perioada 2011-2014 au trecut la încălzire pe biomasă. Ulterior, inițiativei i s-au alăturat alte 370 de școli, iar  peste 21 de mii de elevi din clasele gimnaziale au studiat „Sursele de energie regenerabilă”. „Am inițiat acest curs pentru că energia sustenabilă va juca un rol crucial în dezvoltarea tehnologică. Trebuie să le oferim tinerilor șansa de a obține noi cunoștințe în subiecte ce vizează furnizarea de energie sustenabilă, inclusiv aspectele sociale, de mediu și tehnologice. Toate acestea îi vor pregăti pentru viitoarele provocări ale dezvoltării”, a declarat Lina Acălugăriţei, specialistă în instruiri și dezvoltarea capacităților în cadrul proiectului.

La inițiativa Proiectului „Energie și Biomasă”, prin Ordonanța Ministerului Educației nr. 679 din 7 iulie 2013, cursul „Surse de energie regenerabilă” a fost introdus în lista disciplinelor opționale pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a, iar în anul 2015 – în Curricula Națională pentru cursurile opționale de instruire.