Deja de trei ierni, cei peste 230 de elevi ai gimnaziului din comuna Brătuleni, raionul Nisporeni, au confort termic sporit în școală, iar din anul curent și grădinița din localitate va avea centrală termică pe biomasă și apă caldă curentă, produsă de colectoare solare. Acestea au fost instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, din fondurile Proiectului „Energie și Biomasă”.

La grantul de peste 163 de mii de euro, comunitatea a contribuit cu 600 de mii de lei, pentru lucrări de reparație a sistemului de încălzire sau instalarea geamurilor eficiente energetic. „Înainte economiseam și nu încălzeam coridoarele, biblioteca, sala de festivități și alte încăperi. Acum încălzim întreaga școală, cu excepția unei aripi pe care nu o folosim…”, spune directoarea instituției, Ludmila Jicol.

Într-un sezon de încălzire sunt utilizate circa 70 de tone de pelete, pe care școala le cumpără de la un agent economic din Ungheni. Potrivit directoarei, chiar dacă peletele s-au scumpit din ianuarie 2017, este mai bine decât pe cărbune: „mai curat, ecologic şi produs în Moldova”. În plus, sistemul de încălzire pe biomasă este mai comod și pentru operatorii centralei termice: este curat și solicită mai puține griji comparativ cu încălzirea pe cărbune. Recent, aceștia au participat la o sesiune de instruire în cadrul Centrului de instruire a operatorilor centralelor pe biomasă, de unde au revenit mai încrezuți în gestionarea corectă a sistemului de încălzire.

În acest an, din bugetul comunei urmează a fi schimbate geamurile pe coridoarele gimnaziului, pentru a reduce pierderile de căldură. Primarul Nicolae Chercheja spune că își dorește ca oamenii să rămână în sat, de aceea vrea să le creeze condiții confortabile de viață: „Utilizarea energiei regenerabile produse local dezvoltă comunitatea și regiunea. Banii plătiți pentru biocombustibil rămân în țara noastră și o ajută să se dezvolte pas cu pas, așa cum a ajutat și comuna noastră”.

Brătuleni este una dintre cele 235 de comunități beneficiare ale proiectului, în care au fost instalate 187 de sisteme de încălzire pe biomasă, alte 40 fiind în construcție. Valoarea totală a investiției, din fonduri europene, este de peste 10.000.000 de euro. Convingându-se de beneficiile încălzirii pe biomasă la Brătuleni, Consiliul raional Nisporeni a decis să instaleze centrale termice pe biomasă încă în patru localități, prin intermediul unui parteneriat public-privat (PPP). Pentru  aceasta, a fost lansat un concurs de selectare a partenerului privat care urmează să instaleze noi centrale termice pe biomasă în școli și să preia gestionarea celor trei centrale care deja funcționează în școlile din Brătuleni, Soltănești și Vărzărești.

Proiectul „Energie şi Biomasă”, faza a doua, are o durată de trei ani (2015-2017), un buget total de 9,41 de milioane de euro oferiți de Uniunea Europeană și este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). De facto, este continuarea primei etape a proiectului, realizată în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 de milioane (14 milioane din partea UE și 560.000 de la PNUD).