Orchestra Națională de Tineret a Moldovei (MNYO) a organizat sâmbătă, 31 iulie, un concert captivant la cetatea Bender, cu muzică din filme Oscar. Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD. Muzicienii au interpretat muzica a 20 de filme premiate cu Oscar într-o cetate în care, datorită sprijinului Uniunii Europene, lucrările de restaurare vor începe în curând.

„Cetatea Bender este un loc cu un imens potențial turistic cultural. Acest eveniment este mai mult decât un spectacol – este un adevărat pod cultural. Sunt convinsă că oamenii vor să vadă mai multe asemenea inițiative. Noi, la rândul nostru, vom fi bucuroși să le susținem. Datorită contribuției generoase a UE pentru conservarea și restaurarea cetății, vom valorifica și mai mult potențialul acesteia de a aduna oamenii împreună”, a menţionat Dima Al-Khatib, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Concertul face parte dintr-o serie de evenimente dedicate sărbătoririi a 10 ani de la înființarea Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei. Biletele s-au vândut cu câteva zile înainte de eveniment.

„E un eveniment minunat cu mulți muzicieni talentați. Suntem setoși de evenimente culturale, să ne revedem și să ne bucurăm împreună”, a spus Liudmila, care a venit de la Chișinău împreună cu familia.

Pentru a spori interesul față de muzica clasică în dreapta și stânga râului Nistru, MNYO a mai organizat din 2019 până în prezent alte opt concerte cu participarea muzicienilor de pe ambele maluri, la Tîrnăuca, Carmanova, Rîbnița, Ofatinți, Dubăsari, Rașcov, Tiraspol și Camenca.

Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii” implementat de PNUD contribuie la sporirea încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților mediului de afaceri, societății civile și mass-media în proiecte comune.