Încă de la începutul pandemiei COVID-19, organizațiile societății civile (OSC) din țările Parteneriatului estic au fost în fruntea eforturilor de sprijinire a celor mai vulnerabile grupuri, completând lacunele din răspunsurile de sprijin a guvernelor. În același timp, restricțiile legate de starea de urgență și înrăutățirea situației economice din regiune prezintă un risc serios pentru supraviețuirea și continuitatea acestor organizații.

În această situație extraordinară, IREX Europe a lansat proiectul regional „COVID-19: Civil Society Resilience and Sustainability”, finanțat de Uniunea Europeană. Acest răspuns la

situația de urgență va fi implementat în parteneriat cu Human Rights House Foundation, Human Rights House Tbilisi, Human Rights House Yerevan, and Transatlantic Foundation/Black Sea Trust, și va acorda granturi de 2,4 milioane EUR OSC-urilor cele mai afectate de pandemic. 

În Moldova, proiectul va încuraja reziliența și sustenabilitatea organizațiilor societății civile și a mass-media independente, permițându-le să atenueze impactul imediat și pe termen lung al pandemiei. Proiectul va sprijini organizațiile care oferă protecție și asistență celor mai vulnerabile grupuri și va căuta, de asemenea, să ofere condiții de concurență echitabile între organizațiile din regiuni și principalele orașe, acordând o atenție specială organizațiilor și inițiativelor de bază.

Pentru a oferi asistență în timp util, IREX Europe a lansat deja un apel de depunere a cererilor pentru: sprijin de urgență, sprijin psihosocial și legal și digitalizare pentru a facilita adaptarea la mediul pandemic și post-pandemic a OSC. 148 aplicații din partea organizațiilor și inițiativelor din toată Moldova, demonstrează nevoia urgentă de asistență.

Luând în considerare impactul dezinformării cu privire la COVID-19, mass-media independente vor fi, de asemenea, sprijinite pentru desfășurarea de campanii media, activități de advocacy și sensibilizare. Aceste eforturi vizează combaterea efectului devastator al informațiilor false despre COVID-19 pe care Organizația Mondială a Sănătății le-a numit „infodemic” din cauza răspândirii rapide și a circulației largi. 47 de organizații mass-media și inițiative independente din Moldova și-au exprimat deja interesul de a beneficia de acest program.

Astfel, publicul din Moldova va putea accesa informații corecte bazate pe fapte despre COVID-19 și eforturile guvernelor lor respective de a face față pandemiei. O supraveghere publică mai puternică pe tot parcursul pandemiei va ajuta la rândul său societățile Parteneriatului estic să depășească mai bine criza COVID-19.