La Cahul a fost lansată o expoziție de fotografie care reunește lucrările celor 13 participanți ai taberei de fotografie „Egalitatea în Obiectiv”, unde au învățat cum să devină promotorii egalității de gen și ai drepturilor omului în societate, prin intermediul artei fotografice, și să experimenteze tehnici de creare a portretelor, eseurilor foto și a expozițiilor fotografice.

Într-un an marcat de pandemia de COVID-19, participanții și participantele au ilustrat propria viziune a egalității de gen cu scopul de a sensibiliza opinia publică asupra acestui subiect. Aceștia au vizitat diferite localități din municipiul Cahul și au căutat protagoniști/protagoniste pentru ași crea propriile eseuri și povești.

Evenimentul a avut loc în scuarul Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” în cadrul campaniei 16 Zile Împotriva Violenței Pe Bază de Gen. Prezent la eveniment, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat că:

„Se vede că voi nu trebuie să fiți convinși despre gravitatea violenței împotriva femeilor sau a inegalității de gen. Cred că prin această expoziție, egalitatea poate fi văzute la două niveluri: unu – este la nivel de gândire. Trebuie să te gândești la egalitate ca să poți depista posibila ei absență, și celălalt nivel este să faci ceva în legătură cu egalitatea, pentru că ea nu poate fi asigurată doar prin gândire. Tinerii sunt agenți ai schimbării. Voi sunteți cei care le veți spune politicienilor, dar și semenilor voștri, ce nu e bine, ce nu funcționează.”

Doroteea-Liubovi Pavel, elevă a Liceului Teoretic „Ioan-Vodă” din Cahul a vorbit despre experiența sa și lucrurile care au impresionat-o în cadrul taberei de fotografie: „În timp ce noi o fotografiam, doamna Alexandra Piscunov, ne povestea despre experiența ei ca primară a satului Vadul lui Isac, activitățile ei zilnice, reformele care le implementează, și sincer, sunt impresionată de cum progresează zilnic. Am fost impresionată de oamenii care sunt inspirați de doamna Piscunov, oameni care doresc să schimbe comunitatea lor. în timp ce o fotografiam, captam și momente vizuale, dar și cuvintele ei.”

Gabriel Buyuklyu, elev, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, satul Colibași a menționat despre cât de important e ca tinerii să combată inegalitățile cu care se confruntă în societate: „În fotografia mea o puteți observa pe doamna Tatiana, șoferă de autobuz, care conduce o afacere și tot ea e cea care transport produse spre vânzare cu autocarul ei, dar în același timp transportă și pasageri. Prin această fotografie am vrut să combatem stereotipul că femeile nu pot conduce și că femeile sunt la fel de capabile să facă orice.”

Anterior, fiecare participant care a realizat fotografii în cadrul taberei „Egalitatea în Obiectiv” de la Cahul și-au expus lucrările proprii, și nu numai, la expoziții individuale, în localitățile lor.

Această expoziție a fost realizată în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.