Investiția în tehnologie modernă pune cireașa pe tortul lui Panilino

Compania de produse de patiserie din Moldova, Panilino își respectă promisiunea de a readuce amintiri din copilărie.

Prăjiturile, chiflele, biscuiții și pâinea dulce tradițională – cozonacul – vă permit să călătoriți înapoi în timp, la întâlniri de familie confortabile, evocând sentimente de nostalgie și amintiri fericite. Panilino a câștigat de mult timp inimile și papilele gustative ale clienților din Moldova.

În prezent, compania își extinde piețele cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și al Uniunii Europene. Planul său este de a încânta tot mai mulți oameni cu produsele sale și de a construi o moștenire durabilă și în străinătate.

Extinderea

Panilino, o afacere de familie, și-a început călătoria în anii ‚90 și acum este unul dintre cei mai mari producători de produse de panificație și cofetărie din Moldova. Calitatea a fost întotdeauna cheia. În fiecare lună, compania produce mai mult de 50 de tone de produse de cofetărie, combinând rețete tradiționale cu ingrediente de înaltă calitate..

‚’Este cel mai mare privilegiu și responsabilitate să conduci o afacere care este iubită de atât de mulți. Încercăm să rămânem în frunte cu planuri noi, orientate spre viitor, să ne concentrăm pe calitate și tehnologie modernă pentru a face producția noastră mai eficientă și produsele noastre celebre dincolo de Moldova’’,

spune Sergiu Guzun, directorul Panilino.

BERD și UE au devenit parteneri de nădejde, ajutând compania să investească în tehnologii mai bune și să îmbunătățească practicile de sănătate, siguranță și mediu. Panilino este una dintre cele 250 de companii din Moldova care au beneficiat de linia de credit EU4Business-BERD.

BERD oferă companiilor împrumuturi pentru a-și moderniza producția și a o alinia la standardele UE. Aceste împrumuturi, acordate prin intermediul instituțiilor financiare partenere locale – în cazul Panilino, Mobiasbanca – sunt însoțite de granturi și asistență tehnică finanțate de UE în cadrul inițiativei EU4Business.

Accesul la finanțare și la noile tehnologii le permite companiilor din Moldova, dar și din Armenia, Georgia și Ucraina, să urmărească produse și servicii de calitate superioară, să se extindă și să devină mai ecologice, mai rezistente și mai competitive pe piețele locale și internaționale.

„După o cercetare extinsă a diverselor oferte de creditare pentru IMM-uri disponibile în Moldova, am decis să optăm pentru linia de credit EU4Business-BERD. Condițiile liniei de credit sunt foarte competitive, iar asistența tehnică gratuită și componenta de grant a împrumutului sunt cu adevărat utile”,

spune Sergiu

În timpul renovării instalației sale de producție, Panilino a achiziționat și instalat o nouă linie de producție de dulciuri, echipamente de manipulare și ambalare a materiilor prime, vehicule de transport, camioane frigorifice și multe altele.

Noul echipament reduce consumul de căldură, electricitate și apă, asigură livrarea de produse de înaltă calitate și creează un mediu sigur și sănătos pentru angajați.

Investiţii pentru viitor

Rezultatele investiției au fost imediate și sunt cel mai bine evidențiate prin cifre: productivitatea a crescut cu 15 %, însoțită de o creștere a exporturilor și de noi contracte semnate cu distribuitori din Austria, Franța, Germania, Irlanda, Italia și Letonia.

De asemenea, investiția a determinat compania să angajeze mai mulți oameni: forța de muncă a crescut de la 238 la 257 de angajați.

„Ne-am mărit gama de produse, am îmbunătățit calitatea produselor și ne-am optimizat semnificativ costurile. Și nu intenționăm să ne oprim aici. În cele din urmă, dorim să avem o bază și mai solidă pe piețele internaționale și să facem din Panilino un brand recunoscut la nivel mondial”,

spune dl. Sergiu Guzun.

Cu o astfel de determinare, muncă asiduă și sprijin din partea partenerilor săi, aceste obiective vor fi mai mult decât realizabile pentru Panilino, pregătind compania pentru mulți ani de succes.