Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă generație datorită unei investiții în valoare de 2 milioane de euro. Investițiile sunt realizate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu suportul UE, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

Lucrările de modernizare presupun construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipamente IT. De asemenea, va fi utilat laboratorul didactic de microvinificație, precum și cel de procesare a produselor horticole.

„Investiția este făcută inclusiv într-un laborator unde studenții, ghidați de profesori și de specialiști invitați din afară, vor procesa aceste fructe, strugurii de soiuri tehnice, astfel încât să învețe inclusiv și tehnologia procesării, după care tot ei se vor îndeletnici de vânzarea acestor produse. Laboratorul care urmează a fi construit este, de fapt, o mini-fabrică unde studenții pot învăța din practică cum se gestionează o afacere sau cum se lucrează într-o întreprindere horticolă”,

a declarat Iurie Vîrlan, Consultant în Comunicare a proiectului „Livada Moldovei”.

În primăvara lui 2022 este preconizată plantarea a 2 hectare de viță-de-vie de soiuri tehnice, cum ar fi: Fetească Regală, Viorica și Rară Neagră. Decizia de a cultiva anume aceste soiuri a fost luată urmare a consultărilor cu specialiștii din sectorul vitivinicol.

„Ne dorim foarte mult ca în urma acestor investiții instituția să devină mai competitivă atât pe piața națională, cât și pe cea internațională. Am dori ca instituția să atragă cât mai mulți studenți și, de ce nu, cum era pe timpuri, și studenți din străinătate”,

a declarat Iurie Brumărel, Director executiv al Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea programului de restructurare a sectorului vitivinicol.

Beneficiari direcți ai investițiilor vor fi peste 300 de studenți și 41 de cadre didactice din cadrul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.

„Avem posibilitatea, cu ajutorul banilor europeni, să modernizăm baza didactică a instituției ca elevii să învețe nu pe auzite și nu pe văzute, dar să participe la tot procesul tehnologic”,

a declarat Sergiu Zabolotnîi, Directorul Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău.

Datorită unui parteneriat de durată, elevii și profesorii vor fi ghidați de către reprezentanții asociației MOVCA, pentru a cunoaște mai bine tehnologiile moderne de cultivare și procesare a produselor horticole, în conformitate cu standardele ecologice.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, cu suportul Guvernului Republicii Moldova, investește 12 milioane de euro pentru reabilitarea și dotarea a 10 instituții educaționale și de cercetare.

Anterior, prin intermediului aceluiași proiect, au fost făcute investiții importante la Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Aici, lucrările de renovare și modernizare au costat, în total, circa 4 milioane de euro.