„Republica Moldova a reușit consolidarea sectorului național al standardizării și metrologiei, obiectivul general fiind să pregătim țara noastră pentru punerea în aplicare a Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al Economiei, cu prilejul încheierii Proiectului Twinning „Consolidarea sectorului standardizării și metrologiei în conformitate cu cele mai bune practici din statele UE”.

Potrivit oficialului, datorită acestui proiect, Republica Moldova a obținut o bază puternică pentru îmbunătățirea competitivității produselor moldovenești la nivel internațional, respectiv pentru o mai bună promovare a exporturilor naționale. „A fost un proiectul consistent și valoros, și a contribuit substanțial la îmbunătățirea proceselor în domeniul infrastructurii calității din Republica Moldova, cu efecte benefice de lungă durată”, a spus Octavian Calmâc. El a menționat sprijinul experților din Germania și România, precum și transferul de cunoștințe și bune practici UE, de care au beneficiat instituțiile naționale din infrastructura calității.

Opinia a fost împărtășită de ES Pirkka Tapiola, Ambasadorul UE la Chișinău, care a spus că prin implementarea standardelor europene, au fost eliminate o serie de probleme pe care producătorii din Republica Moldova le puteau avea în procesul de export pe piața europeană Totodată, diplomatul a menționat că UE va susține țara noastră și prin alte proiecte în domeniu, căci scopul primar al Uniunii Europene este de a asigura piața autohtonă cu produse de calitate.

Ambasadorul UE a fost susținut de omologii săi din Germania și România. ES Ulrike Maria Knotz a menționat că, datorită creșterii calității produselor moldovenești, au crescut și exporturile Republicii Moldova pe piața UE, lucru care contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei naționale. Iar ES Daniel Ioniță, a accentuat că datorită realizării acestui proiect, mărfurile moldovenești au devenit mai competitive nu doar pe piața europeană, dar și pe alte piețe din lume.

În procesul de realizare a proiectului au fost: modificate patru legi din domeniul infrastructurii calității; create/restabilite 21 de comitete tehnice de standardizare pe diverse domenii ale economiei naționale; organizate 100 de ateliere de lucru, seminare, instruiri și schimburi de experiență, la care au participat circa 1000 de persoane. Pentru recunoașterea internațională a măsurărilor efectuate în Republica Moldova, Institutul Național de Metrologie a participat la șase comparări inter-laboratoare, precum și au fost elaborate 15 proceduri de etalonare și numeroase documente normative din domeniul metrologiei. Asistența/consultanța tehnică și transferul de cunoștințe oferite se estimează la circa 1,1 milioane de euro.