Măștile de protecţie provoacă un anumit disconfort. În cazul persoanelor hipoacuzice ele devin o adevărată problemă, deoarece atunci când comunică folosind limbajul gesturilor, ele au nevoie să vadă buzele interlocutorului. O mască specială pentru aceste persoane a fost creată în Republica Moldova de către compania EduJoc – despre asta este și reportajul realizat în septembrie de postul Euronews (https://bit.ly/2Uf4QMy).

Măștile sunt produse din material textil și au o parte din plastic transparent, care nu transpiră. Datorită acestuia, persoanele hipoacuzice pot vedea mimica interlocutorilor și pot comunica.
EduJoc – compania care produce aceste măști – este de fapt specializată în fabricarea jucăriilor educative pentru copii. Circa patru ani în urmă, întreprinderea a reușit să se dezvolte datorită unui grant acordat de Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
În primăvara acestui an, când a început pandemia de COVID-19, EduJoc s-a reprofilat. Compania a folosit utilajul cumpărat din bani oferiţi de Uniunea Europeană pentru a produce viziere – ecrane de protecţie destinate medicilor, poliţiștilor și altor lucrători din prima linie a luptei cu COVID.
În total, EduJoc au produs 5100 măști speciale pentru persoanele cu deficienţe de auz, cu sprijinul financiar al UE.