17 angajaţi din cele şase centre de plasament pentru persoane cu dizabilităţi vizate în proiect (Orhei, Hânceşti, Cocieri, Bălţi, Bădiceni, Brânzeni) au participat la Programul de instruire a formatorilor organizat de Keystone Moldova în cadrul proiectului finanţat de UE „Asigurarea siguranţei şi a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în 6 instituţii rezidenţiale în perioada pandemiei COVID-19” în mai multe etape:

  • Angajaţii au consultat Programul instituţional privind măsurile de prevenire şi control a infecţiei cu Coronavirus (COVID-19) şi şi-au dezvoltat abilităţi de formatori.
  • Fiecare echipă a simulat sesiuni de formare, pentru a se pregăti de realizarea instruirilor pentru angajaţii instituţiilor din care fac parte.
  • Au fost realizate şedinţe de mentorat precedate sesiunilor de informare livrate de către echipele de formatori.

Adiţional, au fost donate 40 de telefoane mobile pentru a le asigura accesul persoanelor cu dizabilităţi la Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru persoane cu dizabilităţi 0 8001 0808. Anterior persoanele cu dizabilităţi au fost instruite în domeniul Auto-reprezentării, cu privire la drepturi şi oferirea suportului de la egal la egal şi utilizarea Serviciului sus menţionat.

Totodată, 60 angajaţi din cele 6 instituţii au participat la instruirile privind prevenirea sindromului de ardere profesională şi gestionarea stresului, pentru a face faţă provocărilor legate de comportamentele persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale în perioadele de criză.

În perioada de referinţă în fiecare instituţie a fost instalat câte un monitor prin intermediul căruia este derulată informaţie despre măsurile de prevenire şi control al infecţiei cu Coronavirus în limbaj uşor de înţeles pentru persoane cu dizabilităţi.

Activităţile au avut loc în cadrul proiectului „Siguranţa şi drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale din 6 instituţii rezidenţiale în perioada pandemiei cu COVID-19”, implementat de Keystone Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană din Mecanismul de răspuns rapid al UE la necesităţile stringente ale societăţii civile din ţările Parteneriatului Estic.