La 12 iunie 2021 pe stadionul Zimbru din Chișinău a fost organizat un meci demonstrativ de Oină în cadrul Orășelului European, fiind evenimentul de închidere a Zilei Europei 2021. Meciul a fost organizat în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova, Federația de Oină a Republicii Moldova și Federația Română de Oină, cu participarea Ambasadelor statelor membre ale UE, reprezentanților proiectelor finanțate de Uniunea Europeană și ai mass-media.

Meciul de Oină a fost organizat în premieră în cadrul Zilei Europei cu scopul de a spori gradul de conștientizare și de cunoaștere a patrimoniului cultural autohton. Prin urmare, evenimentul a fost mediatizat pe larg atât pe platformele sociale, cât și de mijloacele de informare în masă.

Evenimentul a fost transmis în direct online și pe rețelele de socializare ale Delegației UE, acumulând 48.000 de vizualizări pe platformele sociale și Privesc.eu, deși auditoriului acestuia a fost mult mai larg, ținând cont de faptul că, practic, toate posturile de televiziune influente (Moldova 1, TV8, PRO TV și canalele regionale TV) au transmis reportaje dedicate evenimentului în cauză în cadrul programelor de știri.

Obiectivul meciului de Oină a fost de a readuce pe agenda publică acest gen de sport local tradițional, inventat cu circa 600 de ani în urmă, dar care a fost lăsat uitării de mai mulți. În mod tradițional, Oina se joacă atât în Republica Moldova, cât și în România, având trăsături comune cu jocuri sportive similare din alte țări, cum ar fi Schlagball din Germania, Pesäpallo din Finlanda, Paume din Franța și, respectiv, Cluiche Corr din Irlanda. Evenimentul a inclus și prestații artistice prezentate de dansatorii formațiilor folclorice și interpreții de instrumente muzicale tradiționale.

În cazul în care doriţi să vizionaţi evenimentul online, vă rugăm să accesaţi următoarele link-uri:

Ziua Europei în Moldova:
https://www.facebook.com/europedayinMoldova/videos/136922445094676

Delegaţia UE în Moldova:
https://youtu.be/x1z9bWs0U98