În seara zilei de 8 septembrie, colaboratorii Serviciului Vamal al Republicii Moldova au confiscat aproape 2 milioane de țigări ilicite la linia administrativă. Țigările au fost detectate într-un camion plin cu nisip datorită analizei riscurilor efectuate profesional de către oamenii legii. Cu această ocazie, EUBAM felicită Serviciul Vamal al Republicii Moldova pentru munca depusă și pe viitor îi dorește mai multe astfel de operațiuni de succes.

Comerțul ilicit cu tutun reprezintă o amenințare-cheie în zona de operare a EUBAM, aceasta fiind una dintre cele mai importante priorități ale Misiunii. Mai ales, acest fenomen notoriu este acut pe segmentul central al zonei de operare a Misiunii. Problema își are rădăcinile în importul anterior excesiv de țigări în regiunea transnistreană, în 2020 fiind importate legal aproximativ 1,7 miliarde de țigări. În același timp, riscul ridicat al comerțului ilicit cu țigări este cauzat de discrepanța dintre nivelurile de impozitare a țigărilor la Chișinău și Tiraspol. În consecință, dacă pe malul drept al Nistrului veți plăti 2,4 EUR pentru un pachet mediu de țigări, atunci pe malul stâng îl veți cumpăra cu puțin peste 1 EUR. Având în vedere proximitatea pieței europene, cu prețuri considerabil mai mari pentru produsele din tutun, comerțul ilicit este un adevărat corn al abundenței pentru tot felul de activități de contrabandă.

Încă din 2005 EUBAM sprijină în mod activ serviciile partenere în lupta lor împotriva tutunului ilicit. Prin activitatea de consultanță privind analiza riscurilor și mentoratul periodic la locul de muncă privind modul de operare al făptașilor, Misiunea continuă să consolideze capacitățile operaționale și strategice ale organelor de drept ucrainene și moldovenești la diferite niveluri. De asemenea este important să evidențiem activitatea Grupului operativ al EUBAM în domeniul tutunului, care a creat o platformă unică de cooperare strategică între agențiile de aplicare a legii din Republica Moldova, Ucraina, reprezentanții UE și principalii producători de țigări.