Dark Web (internetul “invizibil”) a devenit un centru infracțional notoriu care, dat fiind caracterul său online, funcționează indiferent de granițe. Anonimatul activității online ilicite nu numai că încurajează acțiunile ilegale, ci și le ascunde de agențiile de aplicare a legii. Pentru a sprijini serviciile partenere în abordarea acestei provocări, pe 25 mai, EUBAM în colaborare cu Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a organizat un atelier de lucru on-line despre investigațiile Dark Web, la care au participat 30 de reprezentanți de nivel înalt din cadrul agențiilor de aplicare a legii din Ucraina și Republica Moldova.
În timpul unei demonstrației în timp real, experții din Germania, Spania și Thailanda au prezentat participanților detaliile tehnice ale operațiunilor Dark Web. Specialiștii UNODC au împărtășit cele mai bune practici internaționale pentru investigarea crimelor pe Dark Web, folosind scenarii din viața reală din propriile țări. În același timp, o atenție deosebită a fost acordată cripto-monedelor și modului în care funcționează metodele de plată pe Dark Web. Atelierul a fost, de asemenea, axat pe legislația națională și modul de desfășurare a investigațiilor Dark Web în limitele respective.

„Ar trebui să luăm în considerare caracterul permanent schimbător al fenomenului Dark Web și particularitățile inter-jurisdicționale ale acestuia. Dacă neglijăm, făptașii ar putea fi încurajați de neaplicarea legii pentru a desfășura tot mai multe activități ilicite folosind Dark Web. Prin urmare, este esențial ca agențiile de aplicare a legii să-și îmbunătățească în mod constant cunoștințele pe această temă, să împărtășească experiențele și să existe o colaborare între agenții”,
a declarat Slawomir Pichor, șeful Misiunii Uniunii Europene de asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina.