O experiență europeană de succes – cooperativele energetice – ar putea ajunge în curând și în Republica Moldova, sunt convinși experții de la ONG-ul „Gutta-Club”, care au încheiat recent prima etapă a unui proiect, menit să dezvolte modele alternative de afaceri pentru energia regenerabilă și eficiența energetică.

Cooperativa energetică este un concept de consolidare a furnizorilor de energie regenerabilă, care poate contribui la crearea noilor locuri de muncă în mediul rural, dar și la asigurarea cu surse de energie proprii. De facto, sunt asociații autonome și voluntare de persoane care folosesc surse regenerabile de energie și care se unesc pentru a crea afaceri bazate pe consumul și distribuția surplusului de energie generat. Potrivit lui Iurie Leu, coordonatorul proiectului, prin crearea și dezvoltarea cooperativelor energetice și a proiectelor de energie regenerabilă crește independența energetică și cea economică a regiunilor, ceea ce contribuie semnificativ la economia întregii țări. Pentru aceasta, însă, oamenii ar trebui să preseze autoritățile ca să elaboreze legile necesare. Căci, deși în Republica Moldova nu este interzis să creezi cooperative energetice, cadrul legal în acest sens lipsește.

Astăzi cooperativele energetice funcționează cu succes în state precum Franța, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca sau, Belgia, iar aproximativ 250 de milioane de fermieri din țările în curs de dezvoltare sunt incluși în procesul de cooperare. Petru Comarov, expert energetic al „Gutta-Club”, este de părere că utilizarea surselor de energie regenerabilă va deveni tot mai profitabilă, având în vedere majorarea continuă a tarifelor pentru sursele de energie tradiționale.

Bunăoară, susține expertul, un singur colector solar poate să ofere apă fierbinte unei familii de trei membri, cel puțin din luna aprilie până în noiembrie. Același colector poate încălzi, gratuit, aproximativ 10.000 litri de apă la o temperatură de până la 65 de grade – echivalentul încălzirii de 100 de ori a apei, până la aceeași temperatură, cu un boiler electric de 100 de litri. În zilele însorite de iarnă, datorită colectorului, apa se poate încălzi până la 25-35 de grade, ceea ce iarăși contribuie la economisirea resurselor financiare. Căci, potrivit statisticilor, în Republica Moldova 30% din cheltuielile unei familii sunt costuri pentru energie și încălzire.

Proiectul este realizat din fondurile Uniunii Europene, cu sprijinul organizației germane „Femeile din Europa pentru un Viitor Comun” (WECF).